Acuzaţie: Corina Fusu vrea implicarea politicului în sistemul de educaţie

0
0

Metoda de numire a directorilor interimari de şcoli, propusă de către noul ministru al educaţiei, Corina Fusu, reprezintă o oportunitate de intervenţie a politicului la nivel local.

„Modalitatea propusă de Corina Fusu reprezintă o revenire la vechiul sistem. Candidaţii la funcţia de directori interimari de şcoală se vor afla la discreţia autorităţilor locale. Iar factorul capacităţilor manageriale va fi ignorat. Nu este exclus ca la conducerea şcolilor să fie numiţi oameni incompetenţi, însă loiali anumitor partide politice”, a precizat Ostaf. 

Declaraţia a fost făcută de către directorul executiv al Centrului de resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Sergiu Ostaf, la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN. 

Directorul CREDO a spus că motivul invocat de noul ministru al Educaţiei, că inspectoratele şcolare nu sunt pregătite să elibereze certificate de calificare pentru candidaţii la funcţia de director de şcoală, nu este justificat. „Trebuia de mers pe calea consolidării capacităţilor inspectoratelor şcolare, iar între timp să fie extins interimatul directorilor aflaţi în funcţie. În 3-6 luni problema poate fi soluţionată. Cred că Corina Fusu are capacităţi suficiente să asculte şi alte opinii şi să-şi revadă decizia”, a declarat Ostaf. 

Ministrul Educaţiei, Corina Fusu, a propus revizuirea regulamentului care reglementează numirea directorilor interimari de şcoli cu excluderea termenului limită de şase luni de exercitare a interimatului şi a obligativităţii certificatului de calificare eliberat de către inspectoratele şcolare, pe motiv că acestea nu sunt încă pregătite să elibereze astfel de documente. Regulamentul vizat a fost aprobat de către fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, în luna martie a acestui an, după consultări îndelungate cu profesioniştii din domeniu şi societatea civilă. Vineri, 21 august, un grup de organizaţii relevante ale societăţii civile au adresat noului ministru al educaţiei, Corina Fusu, un demers prin care i se solicită retragerea propunerilor de modificare a regulamentului.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite