Acţionarii ruşi de la băncile furate, ţepuiţi la Chişinău? Cum a reacţionat banca Guvernului Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare parte a capitalului BEM aparţine ruşilor FOTO: Adevărul
Cea mai mare parte a capitalului BEM aparţine ruşilor FOTO: Adevărul

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, susţine că nu există şanse ca acţionarii sau creditorii băncilor implicate în furtul miliardului să îşi recupereze investiţiile. Adevărul Moldova a solicitat o reacţie de la reprezentanţii băncii Guvernului Federaţiei Ruse, „Vneshekonombank”.

Potrivit lui Drăguţanu, toate conturile persoanelor afiliate sunt blocate şi nicio tranzacţie cu persoanele neafiliate nu se efectuează în cazul băncilor aflate sub administrare specială. „Trebuie să înţelegeţi următorul lucru. În prezent, când aceste bănci se află sub administrare specială, sunt protejate de un eventual atac  din partea oricărui creditor sau persoană, care ar acţiona în baza unor contracte existente sau fictive. Băncile sunt protejate de moratoriul, care expiră o dată cu expirarea administrării speciale. În cazul nostru va coincide cu retragerea licenţelor acestor trei bănci”, a declarat guvernatorul BNM. 

În acelaşi timp, el a menţionat că, în procesul de lichidare, fiecare creditor sau acţionar poate să-şi înainteze pretenţiile. „În Legea insituţiilor financiare este foarte clar scris: prioritatea de recuperare a creanţelor şi primul creditor este Ministerul Finanţelor, care va avea de recuperat de la aceste bănci creditele de urgenţă. Aceşti creditori şi acei acţionari care vor dori să-şi recupereze banii vor fi puşi în josul listei, la categoria „alte creanţe”. Noi nu ne certăm cu ei. Şansele ca să fie obţinute mijloace financiare în cadrul unor porcese sunt nule.

Eu înţeleg că acţionarii, indiferent cine sunt ei, au tendinţa de a acţiona în judecată în cazul retragerii licenţei, pentru că nimănui nu-i place să piardă bani. De exemplu, două grupuri de acţionari de la InvestPrivatBank au acţionat în judecată BNM încercând să ne convingă că InvestPrivatBank a fost o bancă frumoasă, elegantă şi insituţia pe care o reprezint a retras în mod abuziv licenţa. Le-am demonstrat în judecată că nu au dreptate şi s-a terminat”, a afirmat Dorin Drăguţanu.  

Astfel, cu excepţia cotei statului şi a companiei lui Ilan Shor, „Klassika Asigurări”, celelalte pachete de acţiuni ale Băncii de Economii aparţin ruşilor. Astfel, cel mai mare acţionar rus este „Vneshekonombank”, care deţine 24,9% din acţiuni, clasându-se pe locul doi după Agenţia Proprietăţii Publice cu 33,38% din total. 

„Adevărul Moldova” a solicitat oprinia reprezentanţilor „Vneshekonombank” privind declaraţiile lui Dorin Drăguţanu, care spune că nu sunt şanse ca aceştia să-şi recupereze investiţiile şi care vor fi acţiunile pe care le va întreprinde după iniţierea lichidării Băncii de Economii. În răspunsul oferit de banca Guvernului rus se spune că ei nu doresc să comenteze decizia autrităţilor de la Chişinău şi nici declaraţiile acestora. 

Compania rusă care a cumpărat pachetul de acţiuni de la stat, „Sisteme Informaţionale Integrate” deţine 8,87% din capitalul BEM. În urma tranzacţiei, statul a pierdut pachetul de control şi a rămas cu pachetul de blocaj, iar ulterior firma rusă reprezntată de Iana Gaidaiciuk a vândut o parte din acţiunile cumpărate de la stat. Cele circa 25% din acţiunile pe care le avea în proprietate au fost vîndute de către „Sisteme Informaţionale Integrate” băncii Guvernului Rusiei „Vneshekonombank”, care îl are în fruntea Consiliului de Administraţie pe premierul rus, Dmitri Medvedev. 

Astfel, subsidiara băncii Guvernului rus, „VEB Capital” a procurat, în 2013, la „Bursa de Valori a Moldovei” aceste acţiuni la un preţ de 5,1 lei per acţiune, preţul nominal fiind de 5 lei, preţul total achitat fiind de doar 50 de milioane de lei. Potrivit informaţiei prezentate, capitalul acţionarilor BEM constituia la sfâşitul anului trecut 790,9 milioane de lei, adică valoarea acţiunilor deţinute de banca statului rus ar consituit circa 197 de milioane de lei, de patru ori mai mult decât a achitat pentru pachetul de acţiuni. 

Alţi 6 investitori ruşi deţin peste 27% din acţiunile Băncii de Economii, iar Ilan Shor – 2,78% din capitalul BEM. 

La Banca Socială, 17 acţionari din Republica Moldova deţin un pachet de acţiuni de 44,87%, 5 acţionari din Ucraina – 20,86% din acţiuni, iar trei investitori din Federaţia Rusă – 12,44% din acţiuni. La Unibank, majoritatea acţionarilor sunt din Republica Moldova, iar restul - din Marea Britanie, Federaţia Rusă sau Cipru. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite