A fost votată o lege care permite proprietarilor să-şi consolideze terenurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii care vor să-şi consolideze terenurile, dar pe teritoriul acestora sunt drumuri care servesc activităţii agricole, drumuri prelucrate în scop agricol dar netransferate în natură, precum şi de fâşii forestiere proiectate, dar neplantate, le vor putea cumpăra de la APL-uri care sunt proprietari de aceste drumuri. O decizie în acest sens a fost adoptată de deputaţii din Parlament în două lecturi, transmite IPN.

Potrivit autorului proiectului, Radu Mudreac, deputat din partea Partidului Socialiştilor, vânzarea-cumpărarea se va efectua la cererea proprietarului terenului supus consolidării, în condiţiile în care proprietarul acestor terenuri este una şi aceeaşi persoană şi dacă nu se vor afecta procesele tehnologice de prelucrare a terenurilor adiacente.

În proiect se menţionează că, preţul normativ al terenurilor cu destinaţie agricolă, loturilor de pământ de pe lângă casă şi al loturilor pomicole se calculează reieşind din cuantumul de 621,05 lei pentru o unitate de grad-hectar. Pentru alte terenuri, cum ar fi cele destinate construcţiilor (finalizate şi nefinalizate), inclusiv a terenurilor aferente obiectivelor privatizate sau care se privatizează, terenurilor întreprinderilor private, preţul normativ se calculează reieşind din cuantumul de 19873,34 lei pentru o unitate de grad-hectar.

Potrivit lui Radu Mudreac, legislaţia prevede că unităţile administrativ-teritoriale pot înstrăina prin vânzare-cumpărare doar terenurile ce ţin de domeniul privat al satului sau oraşului la preţ normativ, prin concurs sau la licitaţie. Însă, nu specifică clar cum se vor înstrăina drumurile tehnologice din interiorul câmpului, care servesc sau urmează să servească activităţile agricole. „In situaţia în care o persoană a devenit proprietar a tuturor terenurilor din cadrul unui câmp sau a unei porţiuni din acest câmp, este imperios ca această persoană, în scopul consolidării, să privatizeze prin vânzare-cumpărare şi drumurile tehnologice din interiorul câmpului”, a spus deputatul.

Potrivit lui, astfel este evident că drumurile în cauză nu pot fi scoase la licitaţie, deoarece nimeni în afară de iniţiatorul procesului de consolidare nu mai are niciun interes, cu excepţia unui interes obscur, de a procura terenurile ocupate de drumurile menţionate. Totodată, el spune că e necesar să nu fie afectate procesele tehnologice de prelucrare a terenurilor adiacente ale altor proprietari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite