A fost stabilită sursa infecţiilor cu antrax de la Cahul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O singură vită de la fermă era infectată cu antrax Foto-simbol
O singură vită de la fermă era infectată cu antrax Foto-simbol

O bovină sacrificată într-o gospodărie din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, este sursa infecţiei de antrax contractată de către cinci bărbaţi din localitate, anunţă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de ANSA, animalele din gospodăria individuală au fost cumpărate din diferite localităţi ale Republicii Moldova, fără acte de provenienţă şi certificate sanitar-veterinare şi fără a fi anunţaţi obligatoriu medicii veterinari oficiali şi autoritatea publică locală.

ANSA aminteşte că în Republica Moldova vaccinarea contra antraxului este gratuită. Campania de vaccinare a început în luna aprilie şi se desfăşoară la nivel naţional, o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. Imunizarea se face pentru toate bovinele, cabalinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună.

Antraxul este o boală infecţioasă comună omului şi animalelor. Oamenii pot dezvolta patru tipuri de antrax: cutanat, gastrointestinal, orofaringian şi respirator. Dintre cele patru forme, antraxul respirator este letal cel mai frecvent.  Persoanele din Vadul lui Isac au dezvoltat antrax cutanat - cea mai uşoară formă a infecţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite