39 de milioane de lei din partea Consiliului municipal Chişinău, pentru a putea evacua gunoiul la Ţânţăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Consiliul municipal Chişinău a aprobat cu 31 de voturi alocarea a 39 de milioane de lei pentru amenajarea poligonului de la Ţânţăreni, Anenii Noi, şi acordarea unor compensaţii pentru prejudiciul adus locuitorilor satului.

Din aceeaşi bani vor fi efectuate lucrări de amenajare a localităţilor Ţânţăreni şi Geamăna, în baza solicitării administraţiei locale. Consilierii au menţionat că poligonul din Ţânţăreni este gata pentru a relua evacuarea deşeurilor din Capitală începând cu ziua de astăzi, 4 iulie. Aprobarea finanţării vine în contextul în care din data de 5 iulie serviciile municipale nu mai pot să evacueze gunoiul din capitală la mina de lângă Bubuieci, transmite IPN.

Viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, a menţionat că banii vor fi identificaţi după revizuirea bugetului municipal pentru primele şase luni ale anului. Din suma aprobată, 17 milioane lei vor fi alocaţi pentru achiziţionarea echipamentului de epurare a apei reziduale cu o capacitate mai mare de trei ori decât cea de la Bubuieci. Pentru consolidarea digului poligonului au fost alocaţi 12 milioane de lei, iar 10 milioane de lei vor fi atribuiţi pentru amenajarea infrastructurii din Ţânţăreni şi Geamănă şi compensarea prejudiciilor aduse locuitorilor.

Nistor Grozavu a menţionat că municipalitatea propune salubrizarea totală a localităţii Ţânţăreni şi evacuarea gunoiului la poligon, dar şi lucrări de restabilire a infrastructurii rutiere şi iluminatului public. Municipalitatea este deschisă să ajute şi comuna Geamăna pentru a îmbunătăţi situaţia din localitate.

Viceprimarul a adăugat că poligonul din Ţânţăreni poate fi exploatat de azi însă pentru a nu fi afectat digul şi pentru a fi efectuate lucrările de consolidare a acestuia, deşeurile ar urma să fie depozitate într-o celulă separată. Studiul de fezabilitate de amenajare a poligonului prevede amenajarea unor celule separate din care ulterior să fie extras biogaz. În prezent există deja o companie care face acest lucru.

În acelaşi context, Nistor Grozavu a spus că locuitorii celor două sate sunt dezamăgiţi pentru că anterior municipalitatea Chişinău a ignorat solicitările acestora, însă acesta şi-a exprimat speranţa că intervenţiile îndreptate spre aceste localităţi vor putea să schimbe atitudinea consiliului local, care se va întruni azi în şedinţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite