Război civil în Rusia. O coloana uriașă a grupului Wagner pare să se îndrepte spre Moscova după ce a trecut prin Voronej

0
Publicat:

Mercenarii Grupului Wagner au pus mâna pe un cartier militar rusesc, în timp ce Vladimir Putin a calificat această mișcare drept „trădare”, pe fondul temerilor de o lovitură de stat. Imagini extraordinare arată clădirea militară rusă înconjurată de tancuri și trupe Wagner.

O blindată blochează traficul în Rostov pe Don, după anunțul lui Prigojin Foto Profimedia
O blindată blochează traficul în Rostov pe Don, după anunțul lui Prigojin Foto Profimedia

O sursă de securitate rusă a declarat că luptătorii Wagner au preluat, de asemenea, controlul asupra tuturor obiectivelor militare din orașul Voronej - la aproximativ 500 de kilometri sud de Moscova.

Tiranul rus se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări pentru conducerea sa cu mâna de fier de când a preluat puterea la Kremlin în urmă cu mai bine de două decenii.

Moscova a emis un mandat de arestare pentru liderul paramilitar Evgheni Prigojin. Luptătorii Wagner au vorbit sâmbătă cu un membru al serviciului rus în apropierea sediului districtului militar de sud din Rostov.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evheni Prigojin, susține că a preluat controlul asupra tuturor locurilor militare din orașul Rostov-pe-Don și a cerut conducerii militare a Rusiei să vină la el după ce i-a acuzat că i-au ucis forțele . În videoclipurile postate pe rețelele de socializare sâmbătă dimineața, Evgheni Prigojin a susținut că se afla la sediul Districtului Militar de Sud (SMD) din Rostov și a cerut ministrului apărării Serghei Șoigu și Șefului Statului Major al armatei Ruse, Valeri Gherasimov să vină în oraș, la 1.000 km sud de Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație adresată luptătorilor Wagner că aceștia au fost „înșelați și târâți într-o aventură criminală” de Prigojin . Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul le-a îndemnat să ia legătura cu reprezentanții săi și pe cei ai serviciilor de drept și le-a promis că le va garanta securitatea.

Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale și expert în Europa de Est și al doilea război mondial, a postat pe Twitter:

Tot ce pot spune despre Rusia este ceea ce spun de un an: războaiele se termină atunci când sistemul politic intern este sub presiune.

Serviciul de securitate rus al FSB a deschis un dosar penal pentru revoltă armată împotriva lui Prigojin, după ce șeful mercenarului a acuzat armata rusă că îi vizează forțele și a promis că îi va „distruge” rivalii . Într-o serie extraordinară de clipuri audio difuzate vineri seara, Prigojin a susținut că un atac cu rachetă în regiunea rusă Rostov a ucis zeci de luptători ai săi, jurând că se va „răzbuna” și „oprește răul adus de conducerea militară a țării. ”.

FSB a spus că declarațiile și acțiunile lui Prigojin au fost „de fapt un apel de a începe un conflict civil armat pe teritoriul Federației Ruse și o lovitură în spate pentru militarii ruși care luptă cu forțele ucrainene profasciste”. Acesta le-a îndemnat pe luptătorii lui Wagner „să nu comită greșeli ireparabile, să oprească orice acțiune în forță împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și perfide ale lui Prigojin și să ia măsuri pentru a-l reține”.

Sâmbătă devreme, Prigojin a lansat un alt mesaj vocal în care a susținut, fără a oferi dovezi, că forțele sale au părăsit Ucraina și au intrat în orașul Rostov, din sudul Rusiei . „În acest moment am trecut toate punctele de frontieră... Polițiștii de frontieră ne-au salutat și ne-au îmbrățișat luptătorii. Acum intrăm în Rostov”, a spus el. „Dacă ne iese cineva în cale, vom distruge totul... Întindem mâna tuturor. Mergem înainte, mergem până la capăt!”

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al campaniei ruse din Ucraina, a lansat o adresă video prin care le ordona mercenarilor să rămână loiali lui Putin . „Te îndemn să te oprești”, a spus Surovikin, despre care se înțelegea anterior că este aproape de Prigojin. „Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră”.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris acțiunile lui Prigojin drept o „operațiune de combatere a terorismului” și a spus că „totul abia începe în Rusia”. „Prăpastia dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul s-a rezolvat nu va funcționa”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.Cineva trebuie să piardă cu siguranță: fie Prigojin... fie tabăra „anti-Prigojin””,

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite