Primele MiG 29 slovace sunt deja în Ucraina

0
Publicat:

Slovacia a predat deja Ucrainei primele patru avioane de luptă MiG-29, a declarat ministrul Apărării, Iaroslav Nagy, pe Facebook.

Avioane MiG 29 FOTO EPA-EFE
Avioane MiG 29 FOTO EPA-EFE

„Mulțumim mult tuturor echipelor implicate pentru o muncă profesională fantastică. Slovacia stă de partea dreaptă și cu acest gest vom intra în istorie ca o țară care a răspuns la cererea de ajutor în timp util”, a scris ministrul .

Potrivit lui Nagy, transferul de avioane de luptă a fost efectuat de piloți ucraineni în coordonare cu Forțele Aeriene din Slovacia și alte componente care asigurau siguranța transferului și documentația necesară.

În următoarele săptămâni, restul avioanelor vor fi predate Ucrainei treptat.

Ministrul Apărării din Slovacia a menționat că guvernul țării sale va continua să ajute la salvarea de vieți omenești nevinovate.

„Facem ceea ce trebuie, pentru că Rusia a invadat Ucraina, iar războiul se va termina când Rusia își va retrage trupele”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, guvernul slovac a decis să transfere treisprezece avioane militare MiG-29 la Kiev, pe care slovacii au încetat să le mai folosească de anul trecut.

Oleksandr Kovalenko, analist politico-militar al grupului „Rezistența informațională” susține că aceste avioane vor fi folosite pentru a elimina rachetele de croazieră și rachetele de tip Kalibr. Expertul este convins că avioanele sunt capabile să întărească apărarea antiaeriană a Ucrainei și capacitățile ofensive ale armatei ucrainene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina a primit deja „suficiente” echipamente militare de la Aliați pentru a „ putea să elibereze tot mai mult din teritoriul“ pe care Federația Rusă le-a ocupat după 24 februarie 2022. Este vorba despre tancuri, vehicule de luptă și artilerie cu reacție, relatează The Guardian .

Serviciile de informații britanice susțin că în ultimele zile trupele ucrainene au lansat un contraatac la vest de orașul Bahmut din regiunea Donețk. Acolo se presupune că astfel de acțiuni ale apărătorilor ar putea ușura presiunea asupra rutei de aprovizionare de-a lungul rutei H-32. Este posibil ca ofensiva ocupanților ruși asupra orașului să își piardă din avânt.

Rusia pare să renunțe la Bahmut și să se concentreze pe Avdiika

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) vede semne că Rusia şi-a încetinit operaţiunile în Bahmut. Forţele Moscovei au obţinut „progrese marginale“ în unele zone, în timp ce în altele Ucraina a lansat contraatacuri.

Rusia nu încetează să încerce să pună mâna pe Donbas, cu doate că ritmul operațiunilor rusești în jurul lui Bahmut încetinește. Armata rusă își construiește forțe lângă Avdiivka , potrivit ISW. În ultimele zile, ocupanții ruși au făcut mai multe încercări ofensive minore în sudul orașului Bahmut. În același timp, trupele ucrainene au desfășurat contraatacuri la periferia de sud-vest și nord-vest a orașului.

Rusia încearcă în continuare să preia controlul deplin asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei „în ciuda pierderilor umane şi de echipamente“, dar atacurile sale pierd din viteză, iar armata ucraineană „va profita foarte curând de acest lucru“pentru a-i alunga complet pe ruşi din zonă.

Acesta este tabloul situaţiei descris joi, pe canalul său de Telegram, de comandantul Forţelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sirski, care a explicat totodată că mercenarii Grupului Wagner rămân principala componentă a asalturilor ruseşti din Bahmut. „Îşi pierd considerabil forţa şi oxigenul“, a spus Sirski, care a adăugat că trupele ucrainene „vor profita foarte curând de această oportunitate, aşa cum deja au făcut-o la Kiev, Harkov, Balaklia şi Kupiansk“, cu referire la teritoriile asediate şi ocupate anterior de Rusia, care au fost eliberate de Ucraina. În mesajul său, militarul ucrainean a lăudat trupele care apără Bahmut, rămas sub controlul Kievului, pentru „rezistenţa, curajul şi bravura supraomeneşti de care dau dovadă sub focul continuu al artileriei şi aviaţiei inamice“.

Statul Major al Forțelor Ucrainene anunță că în ultima zi armata a reușit să respingă peste 80 de atacuri rusești. Trupele rusești pare că își concentrează eforturile ofensive în direcția localităților Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major ucrainean.

Știri ExternePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite