LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu rachete în mai multe regiuni, inclusiv la Kiev: Întăriri pentru ucraineni în sectorul Bahmut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică un nou atac cu rachete asupra uno regiuni din estul și centrul Ucrainei, vizând îndeosebi capitala țării vecine după o pauză de 12 zile. Vechiculele de luptă CV90, de fabricație suedeză, au ajuns deja în prima linie, ucrainenii sperând să străpungă fortificațiile rusești din Bahmut.

Sistem de aparare aeriană Patriot FOTO Shutterstock
Sistem de aparare aeriană Patriot FOTO Shutterstock

UPDATE 19.15 Un politolog desființează propaganda rusă despre o nouă împărțire a lumii. „Clinton nu a dat curs acestor oferte”

Analistul politic Anneli Ute Gabanyi desființează, într-un interviu pentru „Adevărul”, propaganda rusă care susține că războiul din Ucraina ar fi fost provocat de SUA. Dacă rușii susțin că NATO ar fi promis că va rămâne la granițele din 1989, Gabanyi îi contrazice și are două argumente imbatabile: declarațiile lui Gorbaciov și faptul că Războiul Rece nu a fost declarat oficial de niciuna dintre părți, așa că nu avea cum să fie încheiată o pace în care americanii să facă promisiuni deșarte. Detalii aici

UPDATE 18.12 Afacerile lui Prigojin cad ca spicele: Contract anulat de Ministerul rus al Apărării

Companiile oligarhului rus Evgheni Prigojin cad ca spicele în urma răzmeriței mercenarilor Wagner. Oficial, își încetează activitățile. În același timp, nu este exclusă plasarea lor către alți oligarhi, o practică tipică de răzbunare a actualei conduceri de la Kremlin la adresa celor intrați în dizgrația sa.

Ministerul rus al Apărării tocmai a anulat contractul de catering cu compania Concord, deținută de oligarhul Evgheni Prigojin. Potrivit presei ruse, contractul a încetat vineri, la inițiativa Ministerului rus al Apărării.

Tot vineri, Roskomnadzor, organism de supraveghere a presei și telecomunicațiilor în Rusia, a blocat site-urile din cadrul grupului media al lui Evgheni Prigojin. Așadar, RIA FAN, Narodnîe Novosti, Ekonomika Segodnia și multe alte publicații și canale de Telegram și-au încetat activitatea.

Presa rusă susține totodată că „fabrica de troli” din Sankt Petersburg, folosită de Prigojin pentru a influenţa opinia publică din Rusia și din străinătate în sensul dorit de Putin, a fost de asemenea desfiinţată. Însă este foarte puțin probabil ca Putin și acoliții săi din Rusia să renunțe la acest mijloc de dezinformare și manipulare. Circulă deja informații că grupul media al lui Prigojin ar putea ajunge pe mâinile lui Iuri Kovalciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, și amantei liderului de la Kremlin, Alina Kabaeva. Detalii aici  

UPDATE 17.22 Volodimir Zelenski, în vizită la Odesa: Întâlnire cu comandantul Marinei ucrainene

Volodimir Zelenski a efectuat duminică o vizită în oraşul Odesa, unde s-a întâlnit cu comandantul Marinei ucrainene, care l-a informat pe liderul de la Kiev, printre altele, despre situaţia din Marea Neagră. Detalii aici

UPDATE 17.07 Propaganda Kremlinului, în plină ofensivă după rebeliunea Wagner: Ce spune șeful Dumei de Stat

Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că mulţi dintre mercenarii Wagner, companie militară privată care s-a revoltat la sfârşitul săptămânii trecute împotriva conducerii militare de la Moscova, vor continua să servească Rusia.

Volodin a ținut totodată să-și arate loialitatea față de Putin, susținând că liderul de la Kremlin a „ieșit din această situaţie extrem de dificilă (răzmerița Wagner, n. red.) cu poziţiile mai întărite, atât în ţară, cât şi în lume”.  Detalii aici

UPDATE 15.15 Ucrainenii au doborât trei rachete de croazieră și opt drone

Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au doborât trei rachete de croazieră şi opt drone lansate de Rusia în noaptea de sâmbătă spre duminică.

„Toate ţintele aeriene - 8 UAV (vehicul aerian fără pilot) de atac Shahed-136/131 şi trei rachete de croazieră Kalibr - au fost distruse!”, au anunţat forțele aeriene ucrainene într-un comunicat.

„Opt Shahed-uri (drone de fabricaţie iraniană, n. red.) au fost lansate dinspre sud-est şi trei rachete Kalibr au fost lansate dinspre Marea Neagră”, se arată în comunicat.

Un bărbat a fost rănit la picior şi trei case au fost avariate de căderea unor resturi de drone în regiunea Kiev, potrivit lui Ruslan Kravcenko, şeful administraţiei militare regionale Kiev, citat de Agerpres.

UPDATE 14.23 Ce se întâmplă pe câmpul de luptă? Lupte grele la fluviul Nipru și transferuri de trupe rusești la Bahmut

Forțele ucrainene și cele rusești sunt angajate în lupte grele în apropierea podului Antonivski, care asigură legătura peste fluviul Nipru în apropiere de orașul Herson.

Informația, difuzată anterior de Ministerul britanic al Apărării, a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional „Sud” din cadrul armatei ucrainene, Natalia Humeniuk.

Potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării, ucrainenii au reușit încă din 23 iunie să stabilească un cap de pod pe malul stâng al fluviului Nipru și să transfere trupe acolo. Informația a fost confirmată de bloggeri militari ruși, care au anunțat totodată pierderi grele de partea forțelor armate ale Moscovei.

Între timp, armata rusă se axează pe acțiuni ofensive pe frontul de est, depune eforturi pentru a păstra orașul Bahmut, operează rotații de trupe pe câmpul de luptă și forțează recrutări în teritoriile ocupate în sudul Ucrainei.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, rușii își concentrează acțiunile ofensive pe direcțiile Lîman, Bahmut și Mariinka. Ucrainenii dau asigurări că rușii nu au înregistrat progrese în niciuna dintre cele trei zone menționate. Detalii aici

UPDATE 13.21 Polonia își întărește dispozitivul de securitate de la granița cu Belarus

Polonia își va suplimenta dispozitivul de securitate de la granița cu Belarus cu 500 de poliţişti specializați în prevenție și contraterorism, a anunţat duminică ministrul Afacerilor Interne de la Varșovia, Mariusz Kaminski, citat de Reuters.

Poliţia de frontieră a Poloniei a anunţat că 187 de persoane au încercat să traverseze ilegal frontiera dintre Belarus și Polonia sâmbătă.

„Din cauza situaţiei tensionate la frontiera cu Belarus, am decis întărirea forţelor noastre cu 500 de ofiţeri de poliţie de la unităţi de prevenţie şi de contraterorism”, a scris Kaminski pe Twitter. Detalii aici

UPDATE 12.59 William Burns: Nemulțumirea din Rusia față de războiul din Ucraina, o oportunitate pentru CIA de a recruta agenți

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, vede în nemulțumirea unor cetățeni ai Rusiei faţă de războiul din Ucraina drept o oportunitate unică într-o generaţie pentru a recruta spioni, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit directorului CIA, rebeliunea armată condusă de șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost o provocare pentru statul rus care a arătat efectul coroziv al războiului purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 11.00 Arma cu care ucrainenii vor să spargă frontul la Bahmut. Vehiculele de luptă CV90 au ajuns în estul țării

Vehiculele de luptă CV90 de fabricație suedeză din Ucraina au ajuns în prima linie, se pare undeva în jurul Bahmutului, în regiunea Donbas, din est.

Mașinile blindate CV90 sporesc semnificativ puterea de foc ucraineană în sectorul Bahmut, întrucât i-ar putea ajuta pe ucraineni să străpungă fortificațiile rusești din zonă și, de asemenea, să-i ajute să exploateze orice descoperire. Detalii aici

UPDATE 10.15 Declarația despre Wagner care l-ar putea înfunda pe Putin: „Aceste cuvinte pot avea consecințe semnificative”

Deși s-a distanțat anterior de Wagner, faptul că Vladimir Putin a recunoscut recent că statul rus a finanțat gruparea de mercenari în acest an este potențial semnificativă, spun experții juridici. Acest lucru ar putea facilita judecarea sa pentru crime de război. Detalii aici

UPDATE 08.00 Rusia a atacat cu drone Kievul pentru prima oară în ultimele 12 zile

Rusia a lansat un atac cu drone asupra Kievului pentru prima dată în ultimele 12 zile, sistemele de apărare antiaeriană ucrainiene au eliminate țintele pe măsură ce se apropriau de capitală, informează Reuters, conform Agerpres. Detalii aici

Începând cu ora 00:00 pe 2 iulie, Forțele Armate ale Ucrainei au raportat amenințarea cu drone rusești de atac în regiunea Herson, regiunea Nikolaiev, regiunea Dnipro și regiunea Kirovohrad. La ora 01:18 a fost raportată amențarea cu drone și în regiunea Cerkasî. În același timp, a existat și o alertă de utilizarea a armelor balistice în estul țării, informează agenția Unian.  

UPDATE 02.30 Rusia se pregătește pentru un nou val de mobilizare în sudul Ucraine.

Rușii se pregătesc pentru un nou val de mobilizare a populației din teritoriile ocupate. În Zaporojie, administrația rusă a creat 44 de „ghișee de înregistrare militară” în care toți cetățenii cu vârsta încorporării sau personalul militar în rezervă sunt înregistrați, scrie agenția Unian.

UPDATE 00.45 Federația Rusă a efectuat rotația navelor din Marea Neagră

Rusia a efectuat o rotație de tehnică maritimă militară capabilă să lanseze atacuri cu rachete. Conform Comandamentului Operațional „Sud” marina rusă a înlocuit o navă de suprafață cu două nave subacvatice, scrie agenția Unian.


UPDATE 20.55 Mărturia rușilor care cumpără proprietăți în orașul devastat Mariupol

Rușii cumpără proprietăți în orașul ocupat Mariupol, la mai bine de un an de la asediul necruțător care l-a redus la ruine, a relatat agenția de presă independentă Bumaga, citată de The Moscow Times. Detalii aici

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite