Cel puțin 22 de persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra capitalei Sudanului

0
Publicat:

Un atac aerian al armatei sudaneze asupra capitalei a ucis cel puțin 22 de persoane și a rănit multe altele, au declarat martori oculari și un oficial.

Conflict în Sudan FOTO: Profimedia
Conflict în Sudan FOTO: Profimedia

Femei și copii s-au numărat printre victime, au declarat martorii oculari pentru BBC.

Atacul aerian a lovit districtul Dar es Salaam din Omdurman, pe malul opus al Nilului față de capitala Khartoum, sâmbătă dimineața. Armata și o forță paramilitară se luptă pentru controlul capitalei din aprilie.

Conflictul a început după ce șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și șeful Forțelor de Sprijin Rapid (RSF), generalul Mohamed Hamdan Dagalo, s-au certat cu privire la viitorul țării.

Un oficial din domeniul sănătății de stat din Khartoum, citat de agenția de știri Reuters, a declarat că cel puțin 22 de persoane au fost ucise în atacul aerian de sâmbătă, în timp ce RSF a declarat că numărul morților este de 31.

Grupul paramilitar a adăugat într-o declarație că lovitura a "provocat distrugeri semnificative caselor".

Ce se întâmplă în Sudan

RSF controlează o mare parte din Khartoum și orașele sale gemene Omdurman și Bahri. Armata a efectuat frecvent atacuri de artilerie și aeriene pentru a încerca să disloce luptătorii paramilitari. Dar se crede că atacul de sâmbătă ar fi putut duce la unul dintre cele mai mari numere de morți dintr-un singur raid.

Douăsprezece săptămâni de conflict au îngrozit populația civilă din capitală. Magazinele și piețele sunt rareori deschise și aproape toate unitățile medicale s-au închis.

Ciocnirile s-au răspândit dincolo de oraș, inclusiv în regiunea vestică Darfur.

În întreaga țară, sute de oameni au fost uciși și aproape trei milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele.

Au existat încercări parțial reușite de a asigura încetarea temporară a focului, dar acestea nu au durat niciodată mult.

Blocul regional est-african Igad încearcă să reia negocierile de pace la summitul de luni din Etiopia. Dar un purtător de cuvânt al generalului Burhan a declarat că acesta nu va participa la întâlnire.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite