Zeci de civili, dispăruți în urma luptelor din Sudan. Mărturiile rudelor: „La fiecare colț dispare cineva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când au izbucnit luptele dintre Armata sudaneză și Forțele de Reacție Rapidă, luna trecută, zeci de oameni au dispărut. Este și cazul lui Kamal Ali Osman, dispărut după ce a mers să îi ducă medicamente tatălui său. În prezent, comunitățile se organizează pentru a reuși să îi găsească și să îi aducă acasă.

Luptele din Sudan au dus la zeci de dispariții FOTO EPA-EFE
Luptele din Sudan au dus la zeci de dispariții FOTO EPA-EFE

Kamal Ali Osman a trimis un mesaj text familiei sale în care spunea că este oprit de Forțele de Reacție Rapidă (forțele speciale/ FSR), ale cărei puncte de control pun acum interdicții pe drumurile capitalei sudaneze, Khartoum, potrivit The Guardian.

Câteva minute mai târziu, textul i-a fost șters de pe telefon. De atunci, nu s-a mai auzit nimic de el.

Ali Osman, în vârstă de 60 de ani, se întorcea acasă după ce îi dusese niște medicamente tatălui său, într-o altă parte a orașului Khartoum. Doar prin contactul cu o sursă a forțelor speciale, familia sa a putut confirma faptul că tatăl lor a fost interogat. În rest, de două săptămâni, ei nu mai știu nimic.

Am fost șocați și speriați. De ce a șters mesajul? Credem că a fost forțat să-l ștergă”, a spus fiica lui Osman, Israa Ali Osman, în vârstă de 22 de ani.

Tânăra era plecată în Egipt cu o altă familie, la momentul izbucnirii luptelor din Sudan, pe 15 aprilie, între FSR și armata națională.

Kamal Ali Osman
Kamal Ali Osman

Fiica bărbatului, îngrijorată de starea lui de sănătate

Membrii familiei bărbatului se numără printre mulți alții care au postat fotografii și informații de contact pe rețelele de socializare, în ultima lună, căutând cu disperare persoane dragi care au dispărut în săptămânile de la începutul conflictului. Numeroși oameni au dispărut, după ce au ieșit din case pentru mâncare sau medicamente.

Fiica lui Osman a spus că nu există niciun motiv pentru ca el să fie reținut, deoarece tatăl său nu are nicio implicare militară. Ea a mai adăugat că bărbatul a suferit, recent, o operație la inimă și are nevoie zilnic de medicamente.

Suntem în mod constant îngrijorați pentru el și sănătatea lui. Frații mei mai mici întreabă mereu despre el, iar mama mea este îngrijorată deoarece suferă de diabet și hipertensiune arterială. Nu am mâncat și nu am dormit bine de două săptămâni”, a declarat ea, pentru sursa citată.

O altă rudă, care a mers să-l caute pe Osman i-a găsit mașina parcată într-o zonă în care FSR păstrează vehiculele celor reținuți.

Cel puțin 190 de persoane au dispărut din 15 aprilie, conform Inițiativei Dispăruți, o organizație de voluntari înființată după ce Forțele de Reacție Rapidă au atacat o așezare pașnică, întrucât a cerut guvernarea civilă în 2019. Aceștia au ucis cel puțin 120 de persoane, iar altele au fost date dispărute. Activitatea sa nu s-a oprit niciodată, deoarece oamenii au continuat să dispară, în special după o lovitură de stat militară, din 2021.

Nu s-au oprit niciodată pentru că violența nu s-a oprit niciodată. Orașul nu a fost niciodată în siguranță, iar țara, în ansamblu, a fost înconjurată de forțe peste tot, fie de forțele speciale sau armată. La fiecare colț, în fiecare zi, există cineva care să dispară, după fiecare protest”, a declarat Fadia Khalaf, cofondatorul inițiativei.

Unii sunt reținuți sau dispăruți, iar alții ar fi fost uciși, familiile aflându-se în imposibilitatea de a le recupera trupurile neînsuflețite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite