Armistițiu extins cu 72 de ore între grupările rivale care luptă în Sudan

0
Publicat:

Grupările rivale care luptă în Sudan au convenit asupra unei extinderi a armistiţiului cu încă 72 de ore, au confirmat mediatorii americani şi saudiţi.

Conflict în Sudan
Conflict în Sudan

"Salutăm anunţul Forţelor armate sudaneze şi Forţelor de sprijin rapid" privind extinderea încetării focului în Sudan cu 72 de ore suplimentare, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, scrie Agerpres.

"La unison cu partenerii internaţionali şi regionali, cerem părţilor să se angajeze să înceteze luptele şi să asigure acces umanitar neîngrădit", a adăugat acesta.

Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a salutat la rândul său prelungirea încetării focului, subliniind necesitatea "implementării sale complete".

"Salutăm de asemenea disponibilitatea (grupărilor rivale) de a se angaja la dialog pentru stabilirea unei încetări mai durabile a ostilităţilor şi pentru asigurarea accesului umanitar neîngrădit", a transmis ministerul saudit.

Sudanul este cufundat în haos de pe 15 aprilie, ca urmare a luptelor dintre forţele conduse de generalul Abdel Fattah al-Burhan, liderul de facto al ţării nord-est-africane după puciul din 2021, şi cele ale adjunctului său Mohamed Hamdan Daglo, liderul paramilitarilor din Forţele de sprijin rapid (FSR).

Potrivit ONU, peste 459 de persoane au fost ucise şi alte peste 4.000 au fost rănite până acum în aceste lupte. În acelaşi timp, mai multe operaţiuni de evacuare pe cale aeriană şi maritimă a cetăţenilor străini din Sudan au fost organizate atât de state occidentale, cât şi de Arabia Saudită.

Un prim armistiţiu de trei zile încheiat sub egida SUA între beligeranţi urma să expire joi seara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite