Zeci de avioane de transport ruse au aterizat în Siria în ultimele două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două săptămâni, cel puţin 15 avioane cargo ruseşti, care transportau „echipamente şi personal“, au aterizat la baza militară din provincia vestică siriană Latakia, potrivit unei surse militare.

„De două săptămâni, un avion cargo rus aterizează în fiecare dimineaţă la baza militară Hmeimim“, situată în provincia Latakia, aflată sub protecţia forţelor guvernamentale, precizează sursa pentru AFP, sub condiţia anonimatului.

Cel puţin 15 avioane de acest tip, purtând culorile drapelului rus, au transportat echipamente şi personal“ la această bază situată pe aeroportul civil şi militar Bassel al-Assad, la 25 de kilometri sud de oraşul Latakia, continuă sursa.

Ca protecţie, avioanele sunt însoţite şi la aterizare şi la decolare de avioane de vânătoare. De asemenea, sursa a declarat că „pentru descărcarea avioanelor şi transportarea încărcăturii în afara aeroportului vin camioane de tonaj mediu“, notează Agerpres.

Avioanele de luptă ruseşti îşi opresc transmiţătoarele

Un oficial american a declarat pentru CNN că avioane de luptă ruseşti şi-au oprit dispozitivele de emisie-recepţie în timp ce intrau în Siria, încercând aparent să evite detectarea. Oficialul a adăugat că avioanele au zburat foarte aproape de un avion de transport care avea transmiţătorul pornit şi funcţional.

Potrivit oficialilor americani, Rusia are 28 de avioane, precum şi 20 de elicoptere staţionate pe Aeroportul Internaţional Bassel Al-Assad din Latakia. Pe lângă avioane, fotografiile din satelit arată artilerie şi tancuri T-90.  Imaginile, postate de site-ul de monitorizare a conflictelor Oryx Blog, arata vehicule R-166-0.5 în care se află soldaţi ruşi. Conform site-ului, acest vehiculul militar oferă „comunicare de date şi voce pe o rază mare“ .

John Kerry: Activităţile militare ruse în Siria sporesc riscul confruntării cu alianţa antiteroristă

Activităţile militare efectuate de Rusia pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad sporesc riscul confruntărilor cu forţele coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite care bombardează poziţii din Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic, avertizează secretarul de Stat american, John Kerry, citat de Mediafax.

Într-un interviu acordat cotidianului italian la Stampa, John Kerry a declarat că i-a transmis ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, preocuparea Statelor Unite privind implicarea Rusiei în războiul civil din Siria.

Acţiunile Rusiei pot provoca o escaladare a conflictului şi ar putea conduce la pierderea unor vieţi omeneşti nevinovate, amplificând afluxul de refugiaţi; de asemenea, există riscul confruntărilor între forţele ruse şi coaliţia internaţională care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic“, atrage atenţia Kerry.

Statele Unite coordonează o coaliţie internaţională care efectuează raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic. Şi Israelul a exprimat preocupări privind asistenţa militară oferită de Rusia regimului Bashar al-Assad, subliniind că există riscul unor confruntări accidentale cu forţele israeliene din zonă.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite