Zakynthos, insula orbilor imaginari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insula Zakynthos a devenit un simbol pentru corupţia răspândită la scară largă din Grecia.

Circa 650 de locuitori ai frumoasei insule din Marea Ionică primesc sume consistente de la stat pentru că au reuşit să capete certificate de orbi. Primarul încearcă să pună capăt fenomenului, dar riscă o revoltă.

Stelios Bozikis a fost ales anul trecut primar. Recent, el a demascat marea „scamatorie" a populaţiei insulei: circa 600 de locuitori au primit parafă că sunt orbi pentru a se bucura de ajutoarele sociale consistente, relatează cotidianul britanic „The Telegraph".

Printre „orbi" se numără şoferi de taxi, vânzători de magazin, patroni de restaurante, fermieri care cultivă viţă-de-vie şi măsline şi chiar vânători.

Mulţi „nevăzători" au fost urmăriţi şi văzuţi jucând cărţi şi table în tavernele de pe insulă. Fiecare orb primeşte pe lună cel puţin 350 de euro bani de la stat.

Indemnizaţiile necuvenite, inclusiv pentru cazuri false de lepră sau copii care nu au existat niciodată, costă anual statul grec 111 milioane de euro. Doar în Zakynthos, statul pierde anual cu orbii falşi două milioane de euro.

Cum funcţiona sistemul

Numărul de orbi declaraţi reprezintă circa 2% din totalul de 35.000 de locuitori, adică o rată de nevăzători de zece ori mai mare faţă de restul Europei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Rata uriaşă este rezultatul faptului că autorităţile de pe insulă au permis aceste fraude timp de mai bine de zece ani.

Primarul a explicat şi cum funcţiona sistemul: oftalmologul de la spitalul local, Nikolaos Vartzelis, dădea diagnosticul fals în schimbul unor sume de bani, iar cererile erau semnate de prefectul insulei, Dionysios Gasparos, pentru a-şi asigura câteva voturi în plus.

Noul primar, Bozikis, membru al formaţiunii socialiste - PASOK, a decis să suspende toate plăţile până când se va stabili exact cine are dreptul la aceste ajutoare financiare. Decizia a fost primită cu ostilitate de populaţie.

La ultima şedinţă de consiliu, 50 de oameni furioşi au năvălit în clădire şi au aruncat în primar cu ouă şi iaurt. Săptămâna viitoare vor avea loc alegeri generale în Grecia. Sondajele arată că cel mai bine în preferinţele populaţiei stau partidele antiausteritate care se opun reducerii cheltuielilor publice. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite