Xi Jinping nu își mai ascunde intențiile ostile împotriva Taiwanului: ce i-a spus lui Biden la summitul din San Francisco

0
Publicat:

Liderul regimului de la Beijing Xi Jinping i-a spus direct președintelui american Joe Biden în timpul summitului lor recent din San Francisco că Taiwanul va fi „reunificat” cu China, relatează NBC News, care citează trei surse familiare cu discuția.

Summitul Xi-Biden de la conacul Filoli, lângă San Francisco FOTO EPA-EFE
Summitul Xi-Biden de la conacul Filoli, lângă San Francisco FOTO EPA-EFE

Potrivit surselor NBC News, foști și actuali oficiali din administrația SUA, Xi i-a spus lui Biden într-o întâlnire de grup la care au participat peste zece membri ai delegațiilor chineze și americane că preferă o „reunificare” pașnică a Taiwanului cu China.

Xi a adus în discuție și prognozele publice făcute de Pentagon și de CIA potrivit cărora armata chineză intenționează să ocupe Taiwanul până în 2025 sau 2027. Liderul autoritar chinez i-a transmis lui Biden că aceste estimări sunt greșite, deoarece el încă nu a stabilit vreun calendar pentru „reunificare”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a refuzat să comenteze această informație.

Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit la jumătatea lunii trecute la San Francisco, în California, în contextul unei tentative mai largi de dezescaladare a tensiunilor americano-chineze, care au crescut constant în ultimii ani în mai multe dosare, de la războiul comercial declanșat de fostul președinte Donald Trump la reprimarea uigurilor din regiunea Xianjing și, cel mai recent, sprijinul tacit acordat de regimul de la Beijing invaziei ruse din Ucraina.

China revendică tot mai insistent de câțiva ani încoace „reunificarea” cu Taiwan, adică anexarea insulei, pe care o consideră drept o provincie „rebelă”. Taiwanul s-a separat de China în 1949 după instalarea comuniștilor la putere la Beijing și a ales de atunci o cale separată de dezvoltare.

Recent, președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a apreciat că o invazie chineză este puțin probabilă în viitorul apropiat, deoarece regimul de la Beijing „este copleșit” de problemele economice și politice interne.

Între timp, armata chineză și-a intensificat acțiunile militare agresive împotriva Taiwanului, dedându-se aproape zilnic unor incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene a insulei și unor exerciții militare suspectate că sunt drept pregătiri pentru invazie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite