Biden își menține părerea despe Xi: Este un dictator. Reacția Beijingului și trei aspecte convenite între cei doi lideri

0
Publicat:

Joe Biden a reiterat miercuri că Xi Jinping este un „dictator”. Președintele american a făcut această remarcă în timpul unei conferinţe de presă susţinută după ce s-a întâlnit timp de patru ore cu liderul chinez la conacul „Filoli”, la aproximativ 40 de kilometri de San Francisco.

Xi Jinping și Joe Biden în marja summitului de lângă San Francisco FOTO AFP
Xi Jinping și Joe Biden în marja summitului de lângă San Francisco FOTO AFP

Întrebat de un jurnalist dacă îl mai consideră pe Xi un dictator după summitul de miercuri, Biden a răspuns: „Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”.

Liderul de la Casa Albă l-a numit pentru prima dată pe Xi „dictator” la o strângere de fonduri organizată în iunie pentru campania sa de realegere pentru scrutinul prezidențial din 2024.

La un alt eveniment de strângere de fonduri, desfășurat marţi, la San Francisco, adică în ajunul întâlnirii mult aşteptate cu Xi, Biden a declarat că Republica Populară Chineză are „probleme reale”, fără a preciza exact la ce anume se referă.

Este de aşteptat ca Biden și Xi să se întâlnească din nou săptămâna aceasta în cadrul segmentului la nivel înalt al summitului Asia-Pacific, care va dura până vineri la San Francisco.

Deloc surprinzător, regimul de la Beijing a reacționat imediat în legătură cu remarcile lui Biden. Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, susține că Beijingul se „opune ferm” unei astfel de catalogări „extrem de eronate”.

Pe de altă parte, Biden și Xi au convenit miercuri asupra a trei aspecte:

- reluarea comunicațiilor între forțele militare ale celor două țări;

- cei doi președinți vor avea, din nou, o linie directă de comunicare;

- împreună, vor aborda lupta împotriva producției de fentanil - se estimează că peste 70.000 de americani mor anual din cauza supradozelor cu acest opioid.

„Asta este ceea ce își doresc Statele Unite și ceea ce intenționăm să facem. Cred că asta vrea lumea de la noi doi. Avem responsabilitatea față de oamenii noștri și de lume de a lucra împreună atunci când considerăm că este în interesul nostru să facem acest lucru. Schimbările globale critice cu care ne confruntăm de la schimbările climatice, narcotice, la inteligența artificială ne cer să lucrăm împreună”, i-a spus Biden omologului său de la Beijing.

În schimb, deși Xi a transmis că își asumă alături de Biden „responsabilități grele pentru lume și pentru istorie”, totuși el a descris drept „inevitabilă” alipirea Taiwanului la China, prezentată de regimul de la Beijing drept „reunificare”.

Biden a a reiterat poziţia SUA pe tema Taiwanului este de a menţine pacea şi stabilitatea în regiune și i-a cerut lui Xi să „respecte procesul electoral” din insula democratică, care se pregătește pentru alegeri prezidențiale în luna ianuarie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite