Xi Jinping nu digeră criticile. Un eminent profesor chinez, arestat după ce a criticat puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Xu Zhangrun FOTO BBC
Profesorul Xu Zhangrun FOTO BBC

Un eminent profesor de drept din Beijing este ţinut în arest la domiciliu după ce a criticat în mod deschis Partidul Comunist Chinez (PCC, unic), dar şi pe preşedintele său Xi Jinping, transmite Reuters.

Xu Zhangrun, în vârstă de 57 de ani, profesor la Universitatea Tsinghua, a denunţat în iulie 2018 modificarea Constituţiei, lucru care i-a permis lui Xi Jinping să-şi prelungească mandatele prezidenţiale.

În toiul epidemiei covid-19 în China, în februarie, el a cerut, de asemnea, mai multă libertate de exprimare.

Potrivit unui mesaj difuzat între prietenii săi şi consultat de Reuters, Xu Zhangrun a fost arestat luni dimineaţa, la domiciliu, la periferia Beijingului, într-o operaţiune a poliţiei la care au luat parte 20 de oameni.

Casa lui Xu Zhangrun a fost percheziţionată în mod meticulos, iar computerul i-a fost confiscat.

Contactate de Reuters, poliţia şi Universitatea Tsinghua au refuzat să comenteze aceste informaţii.

Un prieten al lui Xu Zhangrun a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că nu a putut să discute cu el după arestare.

Xu Zhangrun a publicat mai multe texte critice la adresa lui Xi Jinping şi a criticat presupusul rol pe care acesta l-a jucat în epidemia covid-19, relatează AFP.

El a publicat la începutul lui 2020, la Hong Kong, texte în care critică acapararea puterii de către preşedintele comunist.

În februarie, el a denunţat cultura înscenării şi cenzurii încurajate de către preşedinte, care a contribuit, în opinia sa, la răspândirea covid-19 în ţară.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite