Cuba cere ajutor guvernului american ca răspuns la uraganul Ian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul cubanez a trimis la Washington o cerere de asistență umanitară de urgență a națiunii insulare pentru a repara pagubele cauzate de uraganul Ian, transmite The Wall Street Journal, invocând corespondența care a intrat în posesia sa.

Uraganul Ian. Foto: Colaj captură
Uraganul Ian. Foto: Colaj captură

O astfel de solicitare este neașteptată, întrucât relațiile tensionate rămân între Washington și Havana. Fostul șef al Casei Albe, Donald Trump, a numit Cuba „sponsor al terorismului” în timpul mandatului său prezidențial, iar succesorul său Joe Biden nu a întreprins încă niciun pas serios pentru a stabili legături între cele două țări, precizează ziarul.

Dacă Statele Unite oferă ajutor umanitar Cubei, va fi o adevărată premieră [diplomatică]”, a declarat ziarul, citat de William Leogrande, specialist în Cuba la Universitatea Americană din Washington.

Documentele aflate în posesia ziarului indică faptul că Statele Unite continuă să colaboreze cu Havana pentru a clarifica cantitatea de asistență necesară și, conform estimărilor lor, autoritățile cubaneze vor direcționa în primul rând resurse către refacerea infrastructurii critice, cum ar fi spitalele, alimentarea cu apă și canalizare.

Uraganul Ian s-a întărit la Categoria 3 din 5 pe scara Saffir-Simpson, marți, când a trecut peste provincia Pinar del Rio din vestul Cubei, cu vânturi care depășesc 50 m/s. Ciclonul a scos de sub tensiune întregul teritoriu al statului insular și a provocat daune materiale importante provinciilor Artemisa, Havana și Pinar del Rio. Cel puțin două persoane au devenit victime ale dezastrului, iar aproximativ 38 de mii au fost evacuate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite