WP: Emiratele Arabe Unite au încercat să manipuleze politica SUA

0
Publicat:

Emiratele Arabe Unite (EAU) încearcă de mai multă vreme să influențeze și să manipuleze politica SUA, folosind atât metode legale, cât și ilegale. O astfel de concluzie este cuprinsă într-un raport întocmit de serviciile de informații americane, al cărui conținut a fost dezvăluit către The Washington Post  de surse care au avut ocazia să se familiarizeze cu conținutul acestuia.

Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite. Foto: Arhiva Adevărul
Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite. Foto: Arhiva Adevărul

Potrivit acestor acuzații, Emiratele Arabe Unite au exploatat vulnerabilitățile din sistemul politic al SUA, inclusiv sponsorizarea campaniei electorale și lobbyul, pentru a influența politica externă a SUA în avantajul său. Practica respectivă s-a desfășurat pe un interval de timp îndelungat și a acoperit mai multe administrații americane.

Publicația notează că raportul serviciilor speciale este destul de neobișnuit, deoarece se referă la încercările de a interveni în politica americană a unei țări prietenoase cu Washingtonul.

Se subliniază că unele dintre metodele de influențare a politicii SUA pe care le-au întreprins Emiratele Arabe Unite sunt o practică destul de comună pentru sistemul politic american datorită specificului legislației. În același timp, potrivit surselor ziarului, alte activități ale Emiratelor Arabe Unite în Statele Unite „arătau mai mult ca operațiuni de spionaj”.

În ansamblu, potrivit Departamentului de Justiție al SUA, Emiratele Arabe Unite au cheltuit peste 154 de milioane de dolari pe activități de lobby în SUA începând cu 2016, potrivit The Washington Post. În plus, sute de milioane de dolari au fost cheltuiți și pentru donații către universități și centre de cercetare americane. Publicația notează că mulți dintre cei care au fost beneficiarii donațiilor au publicat rapoarte care conțineau concluzii favorabile intereselor EAU. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite