Wikipedia se închide pentru o zi. Află de ce!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscuta enciclopedie online Wikipedia nu va funcţiona miercuri, a declarat fondatorul site-ului, Jimmy Wales. Aceasta este o reacţie împotriva a două proiecte de lege anti-piraterie, care vor fi discutate miercuri în Congresul american.

„Aviz studenţilor ! Faceţi-vă temele din timp. Wikipedia protestează împotriva legii proaste miercuri!", a scris Jimmy Wales pe contul său de Twitter în urmă cu câteva ore. Într-un interviu telefonic acordat cotidianului New York Times, Wales a spus că speră că acest gest va transmite un mesaj clar leguitorilor din Washington: utilizatorii Internetului nu sunt mulţumiţi de potenţialele efecte ale legilor anti-piraterie.

„Când te gândeşti câţi oameni folosesc Wikipedia la nivel mondial, realizezi că există potenţial pentru a atrage atenţia", a spus fondatorul site-ului. Acesta spune că, dacă legile vor fi aprobate de Congres, ar putea cenzura anumite informaţii şi link-uri, nepermiţând unor site-uri ca Wikipedia să le publice.

Site-ul Wikipedia va deveni inactiv începând de marţi, la miezul nopţii. Cei care vor încerca să-l acceseze vor fi redirecţionaţi către o pagină cu informaţii despre legi şi detalii despre cum îşi pot contacta reprezentanţii din Congres. Wales spune că aproape 460 de milioane de oameni vizitează în fiecare lună site-ul. El estimează că aproape 100 de milioane de oameni vor fi afectaţi de acţiunea plănuită pentru miercuri.

Astfel, Wikipedia se alătură altor site-uri cunoscute americane precum Reddit şi BoingBoing. Alte site-uri care nu plănuiesc să devină inactive miercuri vor susţine totuşi protestul. Spre exemplu, platforma de blogging Wordpress va oferi utilizatorilor săi o unealtă prin care aceştia vor putea adăuga un banner site-urilor lor, arătându-şi sprijinul pentru protest.

În luna octombrie, versiunea italiană a site-ului Wikipedia a organizat un protest online ca o reacţie la o lege similară propusă de parlamentul italian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite