Wikipedia: articolul despre George Bush este cel mai revizuit, iar bărbaţii nu se gândesc la sex la fiecare 7 secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Articolul despre George Bush a fost cel mai editat. FOTO Adevărul
Articolul despre George Bush a fost cel mai editat. FOTO Adevărul

Wikipedia are pagini dedicate multor lucruri şi personalităţi, iar una dintre cele mai editate dintre toate acestea este cea a fostului preşedinte american George W. Bush. Nici actualul preşedinte Barack Obama nu se lasă mai prejos, dar el este lider în alt domeniu. În altă notă, unul dintre cele mai populare articole pe Wikipedia este despre prejudecăţile oamenilor.

Răspunsul la întrebarea: „Care sunt cele mai editate articole pe Wikipedia?“ a fost dat chiar de fondatorul enciclopediei online Jimmy Wales pe site-ul „Quora“. Se pare că cel mai revizuit articol din istoria Wikipedia este cel în care se vorbeşte despre George W. Bush şi a ajuns la aproape 45.000 de editări. Bush a fost ales preşedinte al SUA în 2000 şi a stat la Casa Albă timp de două mandate. Prin comparaţie, Barack Obama are puţin peste 20.000 de revizuiri la pagina dedicată lui. Şi el a ajuns, de asemenea, la al doilea mandat de preşedinte.

De ce tocmai George W. Bush? Potrivit lui Wales, fostul preşedinte este o figură controversată a SUA şi a lumii, concluzie care poate fi trasă şi în cazul lui Obama, dar acesta din urmă este mai popular, de ajutor fiindu-i şi prezenţa bună în online. „Paginile preşedinţilor SUA sunt mereu pasibile de multe revizuiri, ei sunt subiectul multor ştiri zilnic“, a mai afirmat Wales la întrebarea de pe Quora

Nici măcar Iisus Hristos nu a reuşit să-i depăşească pe fostul lider de la Casa Albă, drept dovadă că pagina nu i-a fost editată decât de peste 23.000 de ori. Însă după 2.000 de ani de existenţă se prea poate ca fiul Lui Dumnezeu să nu mai ţină prima pagină a ziarelor sau a site-urilor de ştiri. 

Top 5 biografii revizuite

  • George W. Bush
  • Michael Jackson
  • Iisus Hristos
  • Britney Spears
  • Adolf Hitler

Barack Obama conduce însă, în clasamentul general, cu pagina de discuţii pe seama articolului dedicat lui din Wikipedia. Talk:Barack_Obama a înregistrat peste 37.000 de revizuri. Jimmy Wales consideră că motivul pentru această diferenţă rezidă în drepturile de editare. „Pagina personajului este semi-protejată, adică trebuie să ai o vârstă puţin mai înaintată (dar doar puţin) pentru a avea drept de editare“.

Pentru cine doreşte informaţii în timp real în ceea ce priveşte revizuirile, există site-ul „WikiStats“. Datele sunt raportate la intervalul de 24 de ore.

Wikipedia şi alte feţele de-ale sale

Una dintre cele mai apreciate pagini de pe Wikipedia conţine o listă cu prejudecăţi. Aici sunt adunate informaţii din istoria antică sau recentă, din biologie şi evoluţie, şi chiar din sexualitatea umană. Spre exemplu, se crede că bărbaţii se gândesc la sex la fiecare 7 secunde. Acest lucru nu e adevărat, nu a fost măsurată o astfel de rată şi, potrivit specialiştilor, este mult exagerată. Lista acoperă chiar şi religia, un subiect fiind că fructul interzis nu este numit în Biblie, deşi în credinţa populară a trecut drept măr.

Deşi mulţi se raportează la Wikipedia drept cea mai importantă şi de încredere sursă de informare, nu este mereu valabilă această premisă. Un articol a scăpat de editori timp de cinci ani înainte să fie eliminat pentru că era o farsă. Una bună, dar tot farsă rămâne. Cel mai longeviv articol fals a fost despre un personaj, Gaius Falvius Antoninus, care ar fi contribuit la asasinarea lui Iulius Cezar. Povestea acestuia a stat în serverele enciclopediei timp de 8 ani înainte de ştergerea din iulie 2012.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite