WikiLeaks: lista punctelor vitale pentru America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul WikiLeaks a publicat o listă secretă cu obiective din toată lumea „vitale pentru securitatea SUA“, pe care Statele Unite vor să le protejeze de atacuri teroriste.

O telegramă a Departamentului de Stat, datând din februarie 2009, le cere reprezentanţelor diplomatice americane să întocmească liste cu „infrastructuri a căror pierdere ar afecta semnificativ sănătatea publică, securitatea economică şi/sau securitatea naţională a SUA".

Lista, publicată azi-noapte pe site-ul WikiLeaks, include obiective din numeroase ţări, printre care cabluri submarine de telecomunicaţii, porturi, mine şi fabrici de medicamente. Sunt incluse mai multe locuri din Marea Britanie, printre care uzinele de armament ale BAE Systems şi instalaţii de comunicare prin satelit.  În Franţa, lista citează grupul farmaceutic Sanofi-Aventis, precum şi puncte de sosire ale cablurilor de telecomunicaţii transatlantice, de la Plerin şi Lannion.

Potenţiale ţinte

Alte obiective includ: o mină de cobalt din Congo, o fabrică de antidot pentru veninul de şarpe din Australia şi o fabrică de insulină din Danemarca. Oraşul Nadim, din vestul Siberiei, unde se află joncţiunea unor conducte de gaze, crucială pentru tranzitul de gaze către Europa occidentală, e descrisă drept „cea mai critică infastructură gazeiferă din lume". Este cel mai controversat document publicat de WikiLeaks până acum, apreciază BBC, deoarece reprezintă o listă de potenţiale ţinte pentru terorişti. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite