WikiLeaks a publicat aproape 300.000 de e-mailuri ale partidului lui Erdogan. Accesul la WikiLeaks, interzis în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia WikiLeaks a publicat marţi seară o primă tranşă a e-mailurilor partidului aflat la putere în Turcia, AKP, constând în 294.548 de mesaje provenind din 762 de adrese de e-mail asociate partidului preşedintelui Recep Erdogan.

E-mailurile publicate marţi seară sunt doar o primă tranşă, conform organizaţiei, care informează ca a publicat e-mailurile adreselor care încep cu litere de la A la I. În acelaşi timp, WikiLeaks anunţă că majoritatea mesajelor se referă la probleme externe, pentru probleme interne ale partidului fiind folosite alte căi de comunicaţii.

„Materialul a fost obţinut cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat. WikiLeaks a devansat publicarea faţă de data stabilită iniţial ca răspuns la epurările Guvernului turc din ultimele zile. Am verificat materialul şi sursa, care nu are nicio conexiune cu elementele care au executat tentativa de lovitură de stat, sau cu un partid rival sau alt stat“, se arată în mesajul publicat pe site-ul organizaţiei.

Majoritatea e-mailurilor sunt în limba turcă iar baza de date, care poate fi accesată pe site-ul organizaţiei, funcţionează cu dificultate pentru moment, afişând erori dese la căutarea unor termeni. Căutările în baza de date se pot efectua în funcţie de termenii din mesaje, de numele fişierelor ataşate şi de adresele de e-mail.

WikiLeaks a mai anunţat pe contul de Twitter al organizaţiei că se confruntă cu „atacuri cibernetice, pe care le câştigă“. Un alt mesaj notează: „nu suntem siguri de originea atacului; sincronizarea sugerează o facţiune a statului turc sau una aliată“.

Însă Turcia a blocat miercuri accesul la site-ul WikiLeaks. Măsura a fost luată de instituţia ce reglementează mediul online în Turcia, care a explicat că este vorba de o „măsură administrativă“. Acest termen este invocat adesea de organism atunci când blochează accesul la site-uri.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite