Washington Post: Arabia Saudită ar folosi fosfor alb furnizat de Statele Unite în războiul din Yemen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arabia Saudită ar folosi muniţii cu fosfor alb furnizate de Statele Unite în războiul pe care îl poartă în Yemen, potrivit mai multor imagini şi videoclipuri publicate pe reţelele de socializare. Aceste imagini ridică îngrijorări printre organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, care bănuiesc că materialele chimice ar putea fi folosite împotriva civililor, scrie Washington Post.

Imaginile, postate pe conturi pro-saudite de Twitter şi Instagram arată că forţele saudite folosesc diferite sisteme pentru a lansa muniţii cu fosfor alb, incluzând proiectile de tancuri, mortare, obuziere şi grenade de război. Secvenţele video şi imaginile postate pe conturile de socializare indică faptul că muniţia este utilizată în apropiere de graniţa Arabiei Saudite cu Yemen - în provincia Najran - şi în jurul capitalei yemenite, Sanaa.

Potrivit legilor americane, fosforul alb este vândut altor ţări pentru ca acestea să îl folosească atunci când semnalizează către alte trupe sau când creează ecrane de fum. Când muniţia explodează, eliberează fosfor alb care ia foc automat în aer şi creează un fum alb, gros. Însă când este folosit împotriva soldaţilor sau civililor, efectul este de a mutila şi ucide prin ardere până la os.

Oficialii americani au confirmat că au livrat saudiţilor fosfor alb în trecut, dar au refuzat să spună în ce cantitate sau perioadă. După ce a verificat o imagine care circula pe reţelele de socializare ce ilustra un obuz de mortier cu fosfor alb de pe câmpul de luptă, un oficial al SUA a declarat că aceasta pare de origine americană, însă nu se poate fixa o vânzare particulară, deoarece marcajele de identificare erau neclare.  

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că instituţia verifică rapoartele potrivit cărora forţele saudite utilizează în mod abuziv muniţiile cu fosfor alb furnizate de americani, precizând că ”SUA va lua toate măsurile de corecţie necesare”.

De la venirea la putere, în 2009, administraţia Obama a obţinut mai mult de 115 miliarde de dolari din 42 de vânzări de arme către Arabia Saudită, mai mult decât orice altă administraţie a Statelor Unite, potrivit unui raport din Monitorul de asistenţă pentru securitate. Cu toate acestea, Statele Unite au devenit extrem de precaute privind sprijnul militar oferit militarilor saudiţi. În mai, administraţia Obama a oprit vânzarea către saudiţi a aproximativ 400 de bombe cu dispersie, după ce organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au documentat folosirea armelor în zonele civile.

Nu este clar încă în ce mod folosesc saudiţii muniţiile, potrivit Washington Post, însă guvernul a fost condamnat deja pentru bombardarea nediscriminatorie în zonele civile, încă de la campania sa împotriva forţelor rebele din Yemen care a început în 2015. Un purtător de cuvânt al ambasadei Arabiei Saudite la Washington nu a dorit să comenteze afirmaţiile. Guvernul saudit a 

negat în mod repetat acuzaţiile privind bombardări ilegale şi victime în rândul civililor, arătând că sprijinul militar vestic reprezintă o validare a practicilor sale.

Dreptul internaţional umanitar nu interzice folosirea fosforului alb, dar există o cerinţă strictă ca acesta să fie utilizat numai în zonele separate în mod clar de civili. 

Potrivit Oficiului Naţiunilor Unite al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, mai mult de 3.700 de civili au fost ucişi şi 2,8 milioane au fost relocaţi în timpul războiului ce durează de aproape doi ani. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite