VIDEO Zece momente memorabile ale lui Hugo Chavez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hugo Chavez în timpul uneia dintre emisiunile „Alo Pesidente“, în martie 2008 FOTO Mediafax/AFP
Hugo Chavez în timpul uneia dintre emisiunile „Alo Pesidente“, în martie 2008 FOTO Mediafax/AFP

Preşedintele Hugo Chavez a fost un orator excepţional, care capta atenţia presei prin atacurile îndrăzneţe lansate la adresa inamicilor şi pentru discursurile măreţe. „The New York Times“ a selectat zece dintre momentele care l-au făcut pe Chavez o prezenţă de neuitat în Venezuala şi în lumea întreagă.

Februarie 1992: o afirmaţie îndrăzneaţă după o lovitură de stat eşuată

Pe când Chavez era doar un locotenent-colonel în armata venezuelană, a condus o lovitură de stat ratată împotriva guvernului de-atunci. După arestarea sa, a apărut la televiziunea de stat pentru a solicita colegilor rebeli din armată să renunţe la represalii. Chiar şi atunci nu era dornic să se retragă complet.

„Tovarăşi, din păcate, obiectivul propus nu a fost atins în capitală. Adică aici, în Caracas, nu am reuşit să punem mâna pe putere. Voi v-aţi descurcat foarte bine, dar este momentul să oprim vărsarea de sânge. Este momentul să reflectăm, dar cu siguranţă că ni se vor prezenta noi oportunităţi şi ţara va trebui să se îndrepte către un viitor mai bun“, declara Chavez din palatul prezidenţial.

2001: o petrecere cu „părintele“ său cubanez

Chavez şi liderul cubanez, Fidel Castro, deseori şi-au petrecut zilele de naştere împreună, folosindu-se de aceste ocazii să demonstreze cât de mult se respectă unul pe celălalt. La cea de-a 75-a aniversare a lui Castro, Chavez i-a dăruit „tatălui său“, după cum îi spunea de multe ori, prima sa puşcă, pe care o primise când era cadet în armată.

Între zilele de naştere, Hugo Chavez a găsit tot timpul modalităţi de a-şi manifesta admiraţia pentru Castro, inclusiv prin postări pe Twitter, mai mereu presărate de semne de exclamare. „Energia şi claritatea sunt impresionante! El este un exemplu de voinţă revoluţionară şi de hotărâre pentru toţi! Viva Fidel!“, scria Chavez într-o postare.

chavez

FOTO: AFP

August 2005: a distrus orice cooperare cu SUA în lupta împotriva drogurilor

Chavez a acuzat Administraţia de Combatere a Drogurilor (DEA) din SUA de spionaj şi a oprit orice colaborare cu această agenţie. Statele Unite se plânseseră înainte de asta că Venezuela nu face îndeajuns de multe pentru a opri transporturile de droguri din Columbia care trec prin Venezuela în drumul spre SUA sau spre Europa. În ceea ce priveşte drogurile, relaţia dintre SUA şi Venezuela a rămas la limită pe toată durata conducerii lui Chavez.

Septembrie 2006: Chavez l-a numit pe Bush „Demonul“

Preşedintele Chavez l-a denumit pe George W. Bush „demonul“, chiar înainte de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din 20 septembrie 2006. „El este demonul care are impresia că e conducătorul lumii“, spunea Chavez.

„Ieri a venit demonul. Chiar aici. Şi astăzi încă mai miroase a sulf, chiar aici la această masă la care stau eu acum“, spunea Chavez despre prezenţa lui Bush la Adunarea Generală a ONU. Apoi şi-a făcut semnul crucii, şi-a împreunat mâinile ca într-o rugăciune şi şi-a ridicat ochii spre cer.

Septembrie 2007: Chavez l-a făcut prost pe un reporter BBC

Spectacolul de televiziune al lui Chavez, denumit „Alo Presidente!“, era difuzat în direct duminica de la 11 dimineaţa, până când dorea liderul venezuelean să se oprească, dar ţinea cam între patru şi opt ore. Era singurul spectacol din lume în care un lider de stat permitea camerei de luat vederi să-l urmeze peste tot, să-l surprindă guvernând, dansând şi interacţionând cu susţinătorii.

În mai bine de un deceniu de emisiuni, nu au lipsit momentele memorabile. Deşi întrebările din partea publicului făceau parte din emisiune, preşedintele era deranjat de micile curiozităţi ale reporterilor. Atunci când jurnalistul BBC John Sweeney l-a întrebat „de ce Venezuela nu cheltuie propriii bani pentru Venezuela“, Chavez a răspuns că „asta este o întrebare stupidă. Nu pot să răspund la o întrebare stupidă deoarece, cel care încearcă să răspundă la o întrebare stupidă, va avea un răspuns stupid“. Hugo Chavez a continuat să spună că „doar cineva stupid ar pune o asemenea întrebare stupidă“.

Noiembrie 2007: a scos un „taci din gură“ de la regele Spaniei, Juan Carlos

Într-un discurs ţinut la summitul ibero-american din 10 noiembrie 2007, Chavez l-a numit pe fostul premier al Spaniei şi aliat al lui George Bush „fascist“. Regele Spaniei, Juan Carlos, s-a întors furios către Chavez şi l-a spus în spaniolă: „De ce nu taci din gură?“.

Chavez nu i-a răspuns imediat, dar mai târziu s-a folosit de timpul său pentru discurs pentru a spune că el nu jigneşte dacă spune adevărul.

Martie 2011: a declarat că civilizaţia planetei Marte a fost ucisă de capitalism

De-a lungul carierei sale politice, Chavez a avut multe moduri creative de a accentua răul creat de capitalism şi de elitism. „Am spus întotdeauna că nu ar fi ciudat să aud că a existat o civilizaţie pe Marte, dar poate că a ajuns şi acolo capitalismul, imperialismul şi aşa civilizaţia a fost distrusă“, spunea Chavez în 2011.

Decembrie 2011: a făcut o aluzie la legătura pe care SUA ar putea-o avea cu îmbolnăvirea lui de cancer

În decembrie 2011, Chavez a sugerat că Statele Unite ar putea fi implicate în boala de care a suferit şi cu care s-au confruntat şi alţi lideri ai Americii de Sud.

„Este greu de explicat ce se întâmplă cu unii dintre noi, cei din America Latină. Ar fi atât de ciudat ca ei să fi inventat o tehnologie care împrăştie cancerul? Poate vom afla mai multe despre această tehnologie peste 50 de ani“, spunea Cavez referindu-se şi la problemele preşedintei Argentinei, Cristina Fernandez de Kircner, preşedintelui Braziliei, Dilma Rouseff, şi Paraguayului, Fernando Lugo.

Aprilie 2012: dezvăluirea eroului său, Simon Bolivar

Chavez s-a descris ca fiind un discipol al lui Simon Bolivar, aristocratul secolului XIX care a eliberat mare parte din America Latină de sub stăpânirea colonialiştilor spanioli. L-a admirat într-atât pe Bolivar, încât a ridicat un mausoleu înalt cât o clădire de 17 etaje pentru a găzdui rămăşiţele eroului.

Fascinaţia sa pentru Simon Bolivar l-a făcut pe Cavez în 2010 să pună oamenii de ştiinţă să dezgroape rămăşiţele revoluţionarului pentru a-i proba teoria că nu a murit de tuberculoză, ci otrăvit. Testele au dovedit că rămăşiţele aparţineau într-adevăr lui Bolivar, dar au rămas neconcludente cu privire la otrăvire.

2012: o casă pentru un admirator de pe Twitter

Vara trecută, el a oferit un apartament unei tinere de 19 ani care devenise admiratorul cu numărul un milion al contului de Twitter administrat de Chavez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite