Efectele „Chavismului“: cum arată ţara pe care Chavez a lăsat-o în urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii lui Chavez s-au strâns în faţa spitalului în care se afla internat acesta, la aflarea veştii că liderul lor a murit FOTO Reuters
Susţinătorii lui Chavez s-au strâns în faţa spitalului în care se afla internat acesta, la aflarea veştii că liderul lor a murit FOTO Reuters

Hugo Chavez, omul care şi-a construit reputaţia de persoană puternică cu ajutorul unei strategii populiste de a împărţi bogăţia Venezuelei (petrolul) cu cei săraci şi lipsiţi de drepturi, a lăsat în urma sa o mai mare distribuţie a banilor către cei săraci, scrie CNN.

Dar economia ţării este la pământ, spun unii analişti, din moment ce luna trecută guvernul a fost nevoit să-şi devalorizarea moneda cu 30%, în încercarea de a consolida situaţia financiară afectată de cheltuielile din anul electoral 2012. Chiar dacă statul membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume şi se numără printre cei mai mari exportatori, producţia a intrat într-un declin.

În loc să rezolve problemele fundamentale ale economiei, el a fost adeptul măririlor de salarii în sectorul public, în ciuda creşterii inflaţiei. Prin urmare, a lăsat în urmă o infrastrutură precară, cheltuieli publice şi o industrie neperformantă, scrie şi BBC. Generozitatea sa a crescut deficitul fiscal al ţării a crescut la 9% din PIB în 2012, susţine compania de cercetare Capital Economics, iar Morgan Stanley crede că în prezent s-a ajuns la 12%.

Cifrele succesului

Cu toate acestea, discursul politic al lui Chavez se concentra mai mereu pe cartierele sărace ale Venezuelei, iar angajamentul său de a împărţi bogăţia ţării cu nevoiaşii este cea mai solidă măsură a succesului său în timpul celor 14 ani de conducere. În timpul mandatului său, inegalitatea veniturilor a scăzut la cele mai mici niveluri.

I-a făcut pe venezueleni să se simtă din nou mândri. Iar acest lucru este ceva pe care niciun alt lider al ţării nu l-a mai făcut înainte. De fapt, ei făceau chiar opusul”, a declarat pentru CNN Eva Golinger, fost consilier al lui Chavez.

Numărul celor care trăiau sub limita sărăciei a scăzut de la 50,4% în 1998 la 36,3% în 2006, potrivit statisticilor Băncii Mondiale, iar mortalitatea infantilă a scăzut de la 20,3% în momentul în care Chavez a venit la putere la 12,9% în 2011. De asemenea, educaţia a devenit mult mai accesibilă, numărul de copii înscrişi la liceu crescând de la 48% în 1999 la 72% în 2010, potrivit datelor UNESCO.

El a schimbat radical viaţa multor venezueleni, a schimbat ţara pentru totdeauna, iar politicile sale au redus sărăcia cu mai mult de jumătate. A scos oamenii din situaţii cumplite, iar acum ei se bucură de un standard de viaţă decent“, a adăugat Golinger.

A ajutat săracii şi a ignorat economia

Dar ideologia asociată cu liderul venezuelan,„chavismul, şi „socialismul secolului XXI“ au fost finanţate de compania naţională de energie, Petroleos de Venezuela (PDVSA). Criticii spuneau că Chavez s-a folosit de compania petrolieră de stat ca de o puşculită cu bani pentru a sponsoriza proiecte guvernamentale precum construcţia de locuinţe, asistenţa medicală şi hrană, în timp ce neglija infrastructura şi producţia de petrol.

Chavez finanţa programele sociale sacrificând compania petrolieră de stat, care aducea 95% din veniturile de export şi reprezenta 12% din PIB“, spune William Ratliff, cercetător la Institutul Hoover.

chavez reuters

FOTO Reuters

„Chavez a venit la putere în Venezuela promiţându-le oamenilor care au fost marginalizaţi sau ignoraţi de clasa politică o nouă oportunitate de a participa la economie, în luarea deciziilor ţării. Din păcate, a distrus economia şi a concentrat toată puterea în mâinile sale, decimând instituţiile democratice din ţară şi lăsând democraţia venezueleană într-o formă chiar mai rea“, crede Roger Noriega de la think-tank-ul conservator „American Enterprise Institute“.

Venezuela este a cincea cea mai mare economie din America Latina, dar în ultimul deceniu a avut cea mai slabă creştere a PIB-ului pe cap de locuitor din regiune.

Naţionalizarea petrolului

Sub ideologia „chavismului“, specialiştii în petrol au fost înlocuiţi cu oameni loiali partidului, contractele petroliere externe au fost radical modificate sau anulate, ceea ce a făcut ca investiţiile în Venezuela să fie riscante pentru firmele internaţionale.

„Aceşti factori au dus la o insuficienţă a materiilor prime. Astfel că, venezuelenii au ajuns să simtă lipsa scutecelor pentru copii sau a făinei. Şi acesta este doar un exemplu de desfigurare a economiei ca rezultat al chavismului“, a explicat Kathryn Rooney Vera de la publicaţia economică „Bulltick“.

Chavez lasă Venezuelei o inflaţie de 22,2%, potrivit cifrelor furnizate de Banca Centrală din Venezuela. După ce Chavez a naţionalizat câmpurile petroliere conduse de firme străine, producţia de petrol a scăzut.

„În 2008, Venezuela producea 3,2 milioane de barili de petrol pe zi. Una dintre cele mai recente statistici arată că Venezuela produce acum 2,5 milioane de barili de petrol“, conchide Kathryn Rooney Vera.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite