VIDEO Un atac ce viza baza militară NATO din Afganistan a provocat moartea a cel puţin 12 persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibanii obişnuiesc să incendieze camioanele cu provizii trimise de NATO în Afganistan FOTO Arhivă Reuters
Talibanii obişnuiesc să incendieze camioanele cu provizii trimise de NATO în Afganistan FOTO Arhivă Reuters

Un dublu atentat sinucigaş în apropierea unei importante baze militare americane a NATO din centrul Afganistanului a provocat moartea a cel puţin 12 oameni, potrivit oficialilor citaţi de Washington Post.

Atacul a avut loc în zorii zilei de sâmbătă în oraşul Sayed Abad din provincia Wardak, la aproximativ 70 de kilometri de Kabul şi aminteşte de faptul că şi după un deceniu de lupte, zeci de mii de trupe americane şi străine sunt încă angajate într-un război care nu prezintă semne de încetinire, în ciuda retragerii forţelor de coaliţie.

În timpul atacului nu au fost ucise trupe americane sau ale coaliţiei NATO, ci doar rănite, dar numărul acestora nu este încă sigur.

Shahidullah Shadid, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Wardak, a declarat că un atentator sinucigaş a detonat o vestă cu explozibil în afara unei baze în care se află biroul guvernatorului districtului, poliţia locală şi cartierul general al armatei afgane. Un al doilea atacator, care conducea un camion cu explozibil, a detonat bomba lui pe drumul care separa baza de locul în care se aflau trupele NATO.

Oficialii guvernamentali au explicat că primul sinucigaş s-a aruncat în aer în încercarea de a elimina forţele de securitate afgane care păzeau baza şi să elibereze drumul pentru camion. „A avut loc o explozie mică, urmată de una mai puternică, provocată de camion. În urma exploziilor au fost răniţi foarte mulţi oameni, iar câteva magazine din apropiere au fost distruse. Cei mai mulţi oameni au fost răniţi din cauza cioburilor provocate de deflagraţie. Cea de-a doua explozie a fost atât de puternică, încât a distrus aproape în totalitate camionul“, a povestit un martor.

Shadid a declarat că printre victime se află opt civili şi patru poliţişti afgani şi că 59 de oameni au fost răniţi: doi soldaţi NATO, 47 de civili şi zece poliţişti afgani.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a revendicat responsabilitatea pentru atac, spunând că acesta viza  baza americană.

Potrivit ONU, circa 1.145 de civili au fost ucişi şi alţi 1.954 răniţi în războiul din Afganistan în primele şase luni ale lui 2012, 80% din aceste decese fiind cauzate de insurgenţi.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite