VIDEO Cuvintele magice „Ne pare rău” redeschid rutele de aprovizionare prin Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Redeschiderea celor două rute de acces în Afganistan dinspre Pakistan va diminua semnificativ costurile de transport ale SUA pentru aprovizionarea trupelor americane de pe teritoriul afgan
Redeschiderea celor două rute de acces în Afganistan dinspre Pakistan va diminua semnificativ costurile de transport ale SUA pentru aprovizionarea trupelor americane de pe teritoriul afgan

Pakistanul a redeschis rutele de aprovizionare pentru forțele americane din Afganistan, la opt luni de la atacul aerian eronat, din noiembrie anul trecut, în care 24 de soldați pakistanezi au fost uciși de către forțele americane.

După pierderile umane suferite si cele materiale de 2,1 miliarde de dolari, autoritățile din capitala Pakistanului, Islamabad, și-au dat acordul pentru redeschiderea celor două rute de aprovizionare care permit Statelor Unite ale Americii să trimită alimente și combustibil trupelor din Afganistan, informează CNN.

Cei 24 de militari au fost uciși în urma unui atac aerian eronat din noiembrie 2011, de către forțele americane, de-a lungul frontierei lor cu Afganistanul. 

La momentul respectiv, SUA au refuzat sa-și ceară scuze pentru incident susținând că au fost erori de ambele părți. De curând, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat că-și vor asuma obligația de a preveni alte astfel de incidente tragice: „Ne pare rău pentru pierderile suferite de armata pakistaneză".

Afacerea privind redeschiderea canelelor de comunicare rutieră a presupus compromisuri de ambele părți. Pakistanul a fost de acord să nu majoreze taxele pentru aceste transporturi, iar SUA au convenit că nu vor livra transporturi letale prin rutele recent redeschise, decât în cazul în care transportul este destinat forţelor de securitate afgane.

„Așa cum ne-am înțeles, ne menținem angajamentul de a îmbunătăți parteneriatul nostru cu Pakistanul și de a lucra îndeaproape pentru a face față provocărilor comune de securitate din regiune”, a declarat secretarul american al Apărării, Leon Panetta, citat de BBC News.

Redeschiderea rutelor, o afacere profitabilă

De când pakistanezii au închis rutele din toamna anului trecut, livrările din SUA au fost făcute fie pe cale aeriană, fie pe uscat, din nordul continentului asiatic.

„Pe uscat, dinspre nord, este de aproape trei ori mai scump să efectuezi livrari în Pakistan”, a declarat Mark Harnitchek, director al Agenției de Apărare Logistică. 

Acesta susține că transportul din Nord costă aproximativ 20.000 de dolari pe container livrat prin Rusia și prin Asia Centrală, comparativ cu 7.000 de dolari atunci când sunt transportate prin Pakistan.

Înainte de atacul din noiembrie 2011, SUA au plătit aproximativ 250 de dolari pentru taxele de trecere prin Pakistan, către Afganistan. După moartea celor 24 de soldați pakistanezi, Islamabad a majorat taxa la 5.000 de dolari pe camion.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite