VIDEO Reforma Schengen, inspirată de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul olandez, Mark Rutte, compară noile reguli privind spaţiul Schengen, adoptate vineri de liderii europeni, şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) impus României şi Bulgariei în momentul aderării lor la Uniunea Europeană, relatează site-ul Euractiv.

Liderii ţărilor UE au adoptat vineri o decizie politică de reformare a spaţiului Schengen, care prevede „un sistem eficient şi solid de monitorizare şi evaluare". „Pe viitor, nu va mai trebui să re­curgem la proceduri de tip MCV, în timp ce în Bulgaria şi România avem o astfel de procedură, pe care o urmăm", a declarat premierul Rutte. El a asigurat Bucureştiul şi Sofia că modificarea regulilor Schengen nu are o legătură cu extinderea spaţiului liber de controale la frontiere.

„Nu are nicio legătură şi le-am spus (României şi Bulgariei): aveţi încredere în mine, nu adăugăm noi măsuri la Schengen pentru a îngreuna aderarea voastră la Schengen. Există un sistem MCV, în iulie va fi un raport ", a adăugat şeful guvernului olandez. Rutte a reamintit poziţia ţării sale faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. „Ştiu că cele două ţări susţin că sunt pregătite. Dar noi nu credem. Vom aştepta întâi rezultatele raportului MCV din iulie", a subliniat premierul. „Trebuie să ne asigurăm că controalele la frontiere sunt de încredere - că nu sunt sensibile la mită şi corupţie - şi că justiţia funcţionează", a explicat el.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite