VIDEO Proteste în Turcia: poliţiştii folosesc gaze toxice împotriva manifestanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii din Turcia acuză Guvernul că a blocat toate sursele media, pentru a preveni extinderea informaţiilor despre protestele violente din marile oraşe. Internetul a rămas unica sursă de transmitere a evenimentelor ce au cuprins întreaga Turcie, în ultimele cinci zile.

Cotidianul „Adevărul“ a reuşit să obţină în exclusivitate cele mai noi detalii despre desfăşurarea evenimentelor şi despre intervenţia în forţă a poliţiei turce, prin intermediul relatărilor unui tânăr jurnalist turc.

Potrivit acestuia, asupra protestarilor au fost folosite şi gaze chimice periculoase dacă aceste grenade sunt aruncate asupra mulţimii.

„Nu este vorba numai de parc. Parcul a devenit un simbol acum. Avem o Republică din 1923, iar din 2003 avem o Anti-republică, un guvern islamist. Acesta este adevăratul motiv!“  ne-a declarat jurnalistul turc.

„Premierul Erdogan îi numeşte grupuri marginale, de stânga  sau fascişti pe cei care au ocupat străzile Istanbului, iar mai apoi ale Ankarei şi Izmirului“, mai apune ziaristul care a precizat că autorităţile au închis drumurile, au oprit feriboturile şi metroul, pentru a împiedica creşterea numărului de protestari.

„Controlul Guvernului asupra vieţilor oamenilor a devenit insuportabil în ultima vreme. Statul,urmând o agendă conservatoare, a adoptat multe legi şi reglementări referitoare la avorturi, naşterea prin cezariană, vânzarea şi consumul de alcool, chiar şi culoarea rujului pe care o poartă stewardezele“, subliniază tânărul jurnalist.

Oamenii sunt şocaţi de acţiunile de reprimare pe care autorităţile le-au luat împotriva lor, mai ales în condiţiile în care protestul a început paşnic şi în mijlocul evenimentelor se află mulţi adolescenţi şi femei.

Televiziunea Russia Today a lansat o imagine video în care un tanc al poliţiei loveşte din plin un protestar. Până la această oră se vorbeşte, în rîndul surselor independente, despre doi morţi în rândul protestarilor după ce au fost loviţi de tancuri, iar alte zeci de oameni au fost răniţi de tunurile cu apă şi gazele chimice folosite de forţele de ordine.

Erdogan nu vrea să mai audă de  Atatürk

Partidul de guvernământ AKP a interzis festivităţile de 19 mai. 19 mai 1919 este ziua în care Mustafa Kemal Atatürk a venit în Anatolia şi a început rezistenţa împotriva englezilor, francezilor şi grecilor care ocupau Turcia.

După războiul de independenţă şi după ce Republica Turcă a fost fondată de Ataturk, 19 mai a devenit ziua naţională. În ultimii 3-4 ani, partidul lui Erdogan, AKP a refuzat să participle la toate ceremoniile zilelor naţionale, mai spune jurnalistul turc.

„În ultimii doi ani, au încercat să umbrească importanţa sărbătorilor naţionale şi nu au mai organizat parade şi festivităţi. Nu au mai participat la nicio festivitate oficială care avea legătură cu armata (vizitarea mausoleului lui Ataturk, parade militare etc). De fiecare dată, primul ministru Erdogan şi preşedintele Abdullah Gul erau plecaţi în delegaţii străine pentru beneficial Turciei, sau erau bolnavi“, subliniază ziaristul turc.

„Anul acesta, pe 19 mai, Erdogan era in SUA. Dar nu asta e problema. Înainte de acea zi, în urmă cu o săptămână, patru camioane pline cu explozibil au explodat in regiunea Reyhanli, în oraşul Antakya, sudul Turciei. Numerele oficiale au raportat 49 de morţi, sute de răniţi, dar noi ştim de pe siteurile de social media că au fost de 3 ori mai mulţi.

Imediat, Erdogan a apărut şi l-a acuzat pe Bashar Al Assad că este vinovat şi a cerut susţinerea Vestului împotriva sirianului. În ultimii doi ani, de fiecare dată când vorbea, sublinia cât de incomfortabil este Assad şi că Siria are nevoie de o schimbare.

Opinia publică nu are aceeaşi părere ca a lui. Noi credem că asta e ceea ce vor SUA, în funcţie de marile lor proiecte din Orientul Mijlociu, după cum am văzut în Primăvara Arabă. Recent, grupul de hacker REDHACK, cel mai celebru din Turcia, a publicat nişte documente oficiale despre atentatul din mai. Potrivit acestora MIT, agenţia de securitate turcească, ştia ce se va întâmpla şi au informat guvernul. Documentele mai arată şi că bombele şi echipamentele au fost aduse de rebelii sirieni cărora chiar Erdogan le-a deschis uşa şi i-a lăsat să vină în sudul Turciei“, ne mai spus jurnalistul turc.

Proteste în Turcia - momentul în care un manifestant este lovit de tancul poliţiei

Imaginea zilei în Turcia. Un protestatar e făcut KO de tunul cu apă al poliţiştilor

Reacţii din străinătate faţă de evenimentele violente de la Istanbul şi Ankara

Recep Tayyip Erdogan recunoaşte că poliţia a acţionat brutal împotriva manifestanţilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite