Solidaritate cu Turcia: proteste în capitalele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni au început să se adune în capitalele europene în semn de solidaritate cu protestarii turci care au luat cu asalt marile oraşe ale ţării, Istanbul, Ankara, Izmir. Încă de ieri, pe platformele de social-media s-au creat grupuri de suport care au chemat oamenii în stradă pentru a protesta faţă de violenţele forţelor de poliţie asupra cetăţenilor turci.

Până în acest moment, au fost identificate proteste de solidaritate organizate de comunităţile turce din Bruxelles, Madrid şi majoritatea oraşelor mari din Germania, urmând să se alăture Moscova şi Bucureşti.

În Bucureşti va începe un marş de protest în jurul orei 17, în Piaţa Unirii, organizat de comunitatea turcă din România, dar care va beneficia şi de participarea altor cetăţeni români şi activişti pentru drepturile omului.

Începute în urmă cu trei zile ca proteste ecologiste, turcii s-au adunat în stradă cerând demisia premierului Erdogan şi a guvernului condus de partidul său conservator AKP. Unii analişti au început să emită déjà teorii despre începutul unei posibile Primăveri turceşti, ca urmare a nemulţumirilor la scaraă largă faţă de măsurile anti-democrate ale primului ministru.

Protestele au degenerat în violenţe de stradă, în momentul în care forţele de ordine au început folosirea furtunelor cu apă şi mai nou a gazelor lacrimogene. În această dimineaţă au apărut zvonuri despre 2 morţi, informaţia neputând fi verificată. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite