VIDEO Moştenirea chinezilor: Oraşele fantomă se răspândesc în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul rezidential Nova Cidade de Kilamba din Angola
Complexul rezidential Nova Cidade de Kilamba din Angola

Ceea ce trebuia să devină un cartier rezidenţial pentru 500.000 de persoane, riscă să devină primul oraş fantomă al Africii. Fenomenul oraşelor nelocuite, atât de răspândit în China, Irlanda şi Spania, începe să ia drumul Africii.

Complexele luxoase construite pentru oamenii care nu se vor muta niciodată acolo, ajung să devină proprietăţi fără valoare, ce nu se vor vinde.

Plasat într-un loc izolat la aproximativ 30 de km în afara capitalei Angolei, Luanda, Nova Cidade de Kilamba este un complex rezidenţial mixt, care cuprinde 750 de clădiri de apartamente construite pe câte 8 etaje fiecare, 12 şcoli şi mai mult de 100 de magazine, relatează BBC.

Proiectat să adăpostească până la jumătate de milion de oameni când va fi terminat, Kilamba a fost construit de compania chineză de stat China International Trust and Investment Corporation (CITIC), în numai trei ani, cu un cost de 3,5 miliarde de dolari (2,2 miliarde de lire).

Cartierul de întinde pe o suprafaţă de 5.000 de hectare, este cel mai mare proiect dintre "oraşele satelit" ridicate de firmele chinezeşti în jurul Angolei şi se crede a fi unul dintre cele mai extinse de pe continent.



Apartamentele din Kilamba sunt vedetele filmuleţelor promoţionale ale guvernului, în care sunt prezentate familii zâmbitoare, încântate de noul stil de viată, departe de praful şi haosul din centrul Luandei, unde milioane de oameni locuiesc în cartiere sărace.

Însă locuitorii fericiţi sunt simpli actori şi, în ciuda reclamelor de promovare, difuzate de aproape un an, doar 220 de apartamente din cele 2.800 s-au vândut.

Prea multă linişte

Când vizitezi Kilamba nu te poţi abţine să nu te întrebi dacă măcar o treime dintre cei care au cumpărat apartamente în complexul rezidenţial s-a mutat acolo. Abia dacă vezi câteva maşini, iar ici-colo câte un locuitor rătăceşte printre zecile de rânduri de clădiri multicolore, cu obloane trase şi balcoane goale.

Complexul rezidential Nova Cidade de Kilamba din Angola
Complexul rezidential Nova Cidade de Kilamba din Angola

Doar o mână de unităţi comerciale sunt ocupate, şi acelea în mare parte de către companii. Pe toată întinderea complexului, însă, nu există magazine propriu-zise, cu excepţia unui hypermarket deschis de curând la una dintre intrări.

După o plimbare de 15 minute prin complexul rezidenţial, timp în care jurnaliştii de la BBC nu s-au întâlnit decât cu câţiva muncitori chinezi care locuiesc în împrejurimi, singur loc animat era una dintre şcolile din cartier, deschisă cu şase luni în urmă. Însă elevii provin din zonele vecine, pentru ca în noul oraş nu locuiesc copii.

Unul dintre elevi, în vârstă de 17 ani, cu numele de Sebastiao Antonio, care pierde aproximativ trei ore în trafic ca să ajungă la ore, declară că îi place mai mult decât la şcoala din oraş: "Chiar îmi place acest loc – are parcări pentru maşini şi locuri în care putem juca fotbal, basket şi handbal".

Dar când vine vorba să se mute în complex, toţi sunt reticenţi din cauza lipsei de bani.

Fără ipotecă

Apartamentele din Kilamba sunt scoase la vânzare la preţuri cuprinse între 120.000 şi 200.000 de dolari, când două treimi din populaţia Angolei trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi.

Totuşi, Paulo Casco, managerul general al singurei agenţii imobiliare care se ocupă de vânzarea apartamentelor din acest complex,  a declarat pentru BBC că problema nu consta în preţ, ci în dificultatea de a accesa un credit bancar.

Un cadru legal a fost introdus de curând şi permite băncilor locale să ofere ipoteci, dar totuşi pentru majoritatea locuitorilor Angolei, chiar şi pentru cei cu slujbe mai bine plătite, să strângă puţin bani spre a fi depozitaţi e o adevărată luptă.
 
"Guvernul trebuie să înceapă să construiască locuinţe ieftine deoarece mare parte din populaţie locuieşte în condiţii inumane, fără apă, electricitate şi canalizare", relatează Elias Isaac pentru BBC, director general la biroul din Angola al Open Society Initiative of Southern Africa (OSISA).

Conform celor spuse de Paulo Casco, Guvernul angolez a anunţat de curând că o parte din apartamentele din Kilamba vor fi transformate în case sociale, pe care cei cu venituri mici le pot închiria la un preţ redus pe termen lung.



Nimeni nu e sigur cum vor decurge lucrurile, însă criticii văd această decizie ca pe un mijloc prin care se asigură câştigul alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 31 august.

De altfel, se ridică problema a ceea ce se va întâmpla cu apartamentele ce vor rămâne nevândute. Kilamba a fost finanţată de o linie de finanţare chinezească, pe care Angola a plătit-o în petrol. În schimb, dacă locuinţele rămân nevândute, guvernul angolez rămâne cu potenţiala investiţie irosită.

Alegeri garantate

Manuel Clemente Junior, ministrul adjunct al Construcţiilor, apară aceasta schemă şi crede că va fi un succes, deşi va fi nevoit să scadă preţul apartamentelor până la 80.000 de dolari. Răspunzând plângerilor aduse faptului că proiectul Kilamba se află într-o locaţie izolată, acesta a amintit despre autostrăzile care sunt în curs de construire şi care vor uşura accesul între centrul capitalei şi Kilamba.

Allan Cain, liderul organizaţiei non-guvernamentale Development Workshop specializat în uşurarea traiului urban a primit cu bucurie investiţia, însa are unele îndoieli. "Nu cred că multe locuri din lume îşi permit să stramute şi să adăpostească întreaga populaţie urbană", declară el pentru BBC.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite