„Doamna de Fier” a Africii de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Nkosazana Dlamini-Zuma
Nkosazana Dlamini-Zuma

Fostul ministru al Africii de Sud, Nkosazana Dlamini-Zuma, este noul lider al Uniunii Africane, una dintre cele mai puternice structuri de pe continentul african. Este o figură cunoscută prin dinamism și determinare, dar și prin strictețea reformelor impuse.

„Africa de Sud nu va veni în Addis Abeba să conducă Uniună Africană (AU, organizație creată după modelul Uniunii Europene cu sediul principal la Addis Abeba). Doar Nkosazana Dlamini-Zuma este cea care va veni să-și aducă contribuția”, a mărturisit Dlamini-Zuma după alegerea sa în funcția de lider al AU.

Modestia este o virtute întâlnită destul de rar la un șef AU, descris deseori ca un politician dur al cărui scop este să-și urmeze propriile interese cu zel și determinare, relatează „Deutsche Welle”.

Nonconformismul ei a determinat-o să fugă din țară

Dlamini-Zuma s-a născut în 1949, într-o familie numeroasă care locuia în sudul orașului african Durban. Licențiată în zoologie, ea a devenit activistă pentru Congresul Național African, adunare interzisă la vremea respectivă. În 1976 a luat calea exilului în Marea Britanie unde și-a continuat studiile și și-a luat licența în medicină la Universitatea din Bristol.

În Anglia s-a căsătorit cu actualul președinte sud-african, Jacob Zuma, dar căsătoria lor s-a destrămat în 1997.

După sfârșitul apartheidului (un sistem social, politic și economic rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud), s-a întors acasă pentru a prelua funcția de ministru al Sănătății.

Renumită pentru legile drastice impuse

Supranumită „Doamna de Fier” a Africii de către presa internațională, Dlamini-Zuma și-a câștigat o reputație ca un politician ce nu face compromisuri.

Pusă față în față cu epidemia infecțiilor  HIV, a permis accesul în Africa de Sud a unor medicamente îndoielnice provenite din țări ca India și Brazilia, în ciuda criticilor venite din partea companiilor farmaceutice internaționale. Ea a promulgat și una dintre cele mai dure legi anti-fumat din lume (în 1999 a interzis complet fumatul în locurile publice).

Dlamini-Zuma a fost numită ministru al Afacerilor Externe în 1999. „A devenit cunoscută ca un ministru care muncește din greu, care călătorește foarte mult pentru a consolida relațiile dintre Africa de Sud și restul lumii”, relatează Deutsche Welle.

Marile așteptări ale Continentului Negru

Dlamini-Zuma a îndeplinit funcția de ministru în timpul tuturor celor patru guvernări post-apartheid conduse de Nelson Mandela, de Thabo Mbeki, de Kgalema Motlanthe și de Jacob Zuma.

Analiștii speră că, odată cu punerea ei în funcția cea mai importantă a continentului african, își va folosi zelul și hotărârea pentru a duce Uniunea Africană la un alt nivel.

„Nu există niciun dubiu că va avea contribuții importante în AU, înțelege politicile africane foarte bine, așa că va fi un administrator puternic”, susține șeful Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, Jackie Cilliers.

Președinții africani au salutat numirea ei. „Este o luptătoare pentru libertate, nu o birocrată”, a declarat pentru AFP, Yoweri Museveni, președintele Ugandei.

Chiar și fostul soț, președintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a salutat punerea ei în funcție. „Înseamnă mult pentru Africa... pentru continent și pentru autonomia femeilor”, conchide Zuma.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite