VIDEO Momentul în care o soprană sfidează legea marţială în Chile: reacţia vecinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără soprană a sfidat într-o seară legea marţială impusă săptămâna trecută în Chile prin propria armă: cântecul. Momentul a făcut înconjurul lumii.

Chile este afectat din 18 octombrie de o criză socială fără precedent în ultimii 30 de ani. Începută cu proteste ale studenţilor faţă de scumpirea biletelor la metrou, criza a escaladat într-o mişcare de contestatare a inegalităţilor sociale.

Cel puţin 20 de persoane au căzut victime ale violenţelor care au însoţit mişcarea de contestare, situaţie care l-a determinat pe preşedintele Sebastián Piñera să instaureze legea marţială.

Nemulţumită de decizia preşedintelui, soprana Ayleen Jovita Romero a găsit o modalitate inedită de a continua protestul în timpul serii. A spart tăcerea de la balconul apartamentului ei din capitala Santiago cu cântecul „El derecho de vivir en paz“ („Dreptul de a trăi în pace“), de Victor Jara, un profesor, regizor de teatru, poet, cântăreţ şi activist politic comunist asasinat la 16 septembrie 1973, la câteva zile de la preluarea puterii de către fostul dictator Augusto Pinochet.

Surprins şi aplaudat de vecinii din cartier, acest moment artistic a făcut înconjurul ţării.

Pe reţelele sociale, tânăra soprană i-a îndemnat pe alţi artişti să procedeze la fel.

Într-un final, preşedintele Sebastián Piñera a retras legea marţială, sâmbătă, după ce cu o zi înainte un milion de persoane  - 5% din populaţia ţării sud-americane - ieşiseră în stradă  la Santiago.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite