VIDEO Conferinţă de presă cu scântei. Trump, către Macron: „Vrei nişte luptători ISIS frumoşi?“. Reacţia preşedintelui francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţia tot mai tensionată dintre Donad Trump şi Emmanuel Macron a fost ilustrară marţi, la summitul NATO la Londra, unde a reapărut subiectul combatanţilor străini din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), transmite agenţia The Associated Press (AP).

Într-o conferinţă de presă cu Macron, Trump a subliniat că mulţi dintre combatanţii ISIS încarceraţi în Orientul Mijlociu sunt originari din Franţa, Germania şi Marea Britanie.

„Vrei nişte luptători ISIS frumoşi? Pot să ţi-i dau“, i-a spus Trump lui Macron.

Preşedintele francez nu s-a amuzat la această declaraţie, notează AP, potrivit news.ro.

El i-a răspuns că Parisul analizează fiecare caz în parte şi a repatriat deja combatanţi.

Mai mulţi presupuşi membri francezi ai ISIS urmează să fie trimişi în Franţa la 9 decembrie.

Însă Macron a subliniat că principala problemă nu sunt luptătorii ISIS, ci încheierea războiului împotriva acestei organizaţii teroriste.

Trump i-a spus lui Macron că răspunsul său este unul dintre „cele mai mari non-răspunsuri“ pe care le-a auzit vreodată.

Pe de altă parte, ei au criticat Turcia, un stat membru NATO care a întreprins acţiuni unilaterale în Siria ce au înfuriat membri ai Alianţei, scrie news.ro.

Trump a declarat că are o relaţie foarte bună cu Turcia, dar ia în calcul să-i impună sancţiuni din cauza achiziţionării sistemului rus antirachetă S-400. La rândul său, Macron a subliniat că Turcia şi Franţa cooperează bine în diverse domenii, cum ar fi securitatea, comerţul şi migraţia, dar a atenţionat un stat membru NATO nu poate cumpăra un sistem antirachetă produs de ruşi.

În plus, preşedintele francez a acuzat marţi Turcia că lucrează „uneori cu intermediari ai Statului Islamic“.

„Când mă uit la Turcia, ei se bat în prezent împotriva celor care au luptat alături de noi. Iar uneori ei lucrează cu intermediari ai ISIS“, a deplâns Macron.

Macron şi-a reiterat, totodată, afirmaţia cu privire la „moartea cerebrală“ a NATO.

„Declaraţia mea au provocat câteva reacţii, dar eu menţin ceea ce am spus“, a spus el, pledând pentru consolidarea angajamentului ţărilor europene în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Reiterându-şi declaraţia, Macron i-a răspuns astfel în mod frontal lui Trump, care le-a catalogat anterior „foarte insultătoare“ la adresa NATO.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite