Summitul NATO de la Londra: Donald Trump îl atacă pe Emmanuel Macron şi face campanie pentru Boris Johnson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a trimis săgeţi către omologul său francez Emmanuel Macron marţi şi a dat un ton ofensiv unui summit organizat într-un context tensionat între aliaţi.

Summitul NATO de la Londra se anunţă agitat, în principal din cauza disensiunilor cu privire la Siria sau la finanţarea organizaţiei. În plus, Macron a aruncat gaz pe foc apreciind că Alianţa Nord-Atlantică se află „în moarte cerebrală“, la 70 de ani de la fondarea sa, relatează AFP, potrivit news.ro.

Înainte de întâlnirile în format complet, programate pentru marţi seara, la Palatul Buckingham, şi miercuri, într-un club de golf de la periferia Londrei, preşedintele american a atacat diagnosticul pus de omologul său francez, catalogându-l drept „foarte insultător“.

Este o judecată „foarte, foarte rea la adresa celor 28 de ţări“, a apreciat el într-o conferinţă de presă alături de secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg.

În realitate, NATO are 29 de state membre.

Donald Trump s-a declarat „foarte surprins“ de declaraţiile lui Emmanuel Macron, cu care se întâlneşte marţi, şi le consideră „foarte periculoase“ pentru Franţa.

„Nimeni nu are nevoie de NATO mai mult decât Franţa“, a spus el.

El a criticat puternic din nou decizia Franţei de a taxa gigaţii tehnologici americani. Administraţia sa a ameninţat deja că va impune taxe vamale de până la 100% unor produse franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari, între care brânza roquefort, iaurturi şi vin spumant.

Cu excepţia acestei întâlniri potenţial explozive, atitudinea lui Donald Trump era considerată drept principala necunoscută a summitului. Prima sa intervenţie, înainte de începerea reuniunii, a dat tonul, ca anul trecut, când a atacat-o pe Angela Merkel, notează AFP.

În afară de atacurile la adresa Franţei, el a abordat - timp de 12 minute - în faţa presei un vast număr de subiecte, apărându-i pe iranienii „ucişi pentru simplul motiv că protestează“ şi îngheţând speranţele unui acord comercial cu China, afirmând că acesta poate aştepta până la o eventuală realegere a sa, anul viitor.

Miliardarul republican, care îşi îndeamnă aliaţii, de când a fost ales, să-şi crească bugetele militare pentru a împărţi mai mult povara financiară, a lansat un nou atac împotriva „rău platnicilor“ NATO, mai ales Germania.

El încearcă astfel să menţină presiunea asupra aliaţilor, pentru a-i face să-şi respecte angajamentul pe care şi l-au asumat în 2014, tot în Marea Britanie, de a aloca 2% din PIB bugetelor lor militare până în 2024. Germania ar urma să-şi respecte angajamentul abia din 2030.

„Sunt un fan al Brexitului“

Pe de altă parte, Donald Trump l-a acoperit de laude pe premierul britanic Boris Johnson, cu nouă zile înaintea alegerilor legislative anticipate din Regatul Unit.

„Cred că Boris este foarte competent şi că va face treabă bună“, a declarat preşedintele american la Londra, citat de Reuters, potrivit news.ro.

Trump este o figură care provoacă disensiuni în lumea politică britanică, inclusiv în Partidul Conservator al lui Johnson. În tabăra de stânga, numele său a devenit un simbol al unui sistem capitalist nedrept, pe care liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn promite să-l dezmembreze dacă obţine o victorie în alegeri.

„Sunt un fan al Brexitului”, a reiterate Trump.

Boris Johnson, aflat la Downing Street 10 de la sfârşitul lui iulie, speră să obţină în alegerile din 12 decembrie o majoritate cu care să realizeze Brexitul la 31 ianuarie.

La rândul său, liderul opoziţiei britanice s-a angajat să organizeze un nou referendum.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite