Vești proaste de la Phenian: dictatorul Kim Jong-un a dizolvat agențiile responsabile de reconcilierea cu Coreea de Sud

0
Publicat:

Regimul de la Phenian a dizolvat mai multe agenţii care lucrau pentru reunificarea între Coreea de Nord și Coreea de Sud, a anunţat marţi oficiosul nord-coreean KCNA, preluat de AFP.

Kim Jong-un FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un FOTO EPA-EFE

Decizia, anunţată de Parlamentul Coreei de Nord, intervine la câteva săptămâni după ce dictatorul Kim Jong-un a declarat că reconcilierea sau reunificarea cu Coreea de Sud ar fi o „greşeală”.

Cele două state vecine - una condusă de un regim dictatorial (Coreea de Nord) și cealaltă democrată (Coreea de Sud) - sunt tehnic încă în război din 1953, luptele fiind oprite printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace.

Phenianul și Seulul „sunt într-o confruntare acută în Peninsula Coreeană”, iar „reunificarea Coreei nu poate fi niciodată încheiată cu Republica Coreea”, a afirmat Parlamentul nord-coreean, potrivit oficiosului KCNA.

Relaţiile dintre cele două Corei s-au deteriorat serios în 2023, mai ales din cauza lansării în noiembrie de către regimul de la Phenian a unui satelit spion, operaţiune care a determinat Seulul să suspende un acord militar datând din 2018 care avea drept scop atenuarea tensiunilor.

Kim Jong-un a catalogat Coreea de Sud drept „principalul inamic” al Coreei de Nord. Eforturile de reconciliere și reunificare au fost o eroare „care nu mai trebuie făcută”, a declarat liderul regimului de la Phenian.

Atât Coreea de Sud cât şi Coreea de Nord pretind suveranitatea asupra întregii Peninsule Coreene. Fondate în urmă cu 75 de ani, fiecare o consideră pe cealaltă ca fiind o entitate ilegală, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite