Venezuela va furniza petrol Palestinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mahmoud Abbas (stânga) şi Nicolas Maduro (dreapta), strângându-şi mâinile după semnarea acordului. FOTO Reuters
Mahmoud Abbas (stânga) şi Nicolas Maduro (dreapta), strângându-şi mâinile după semnarea acordului. FOTO Reuters

Venezuela va furniza petrol şi combustibil diesel Palestinei, ca urmare a unui acord încheiat pe cinci ani între preşedintele Nicolas Maduro şi Mahmoud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene.

Venezuela, una dintre cele mai mari producătoare de petrol din lume, a promis Palestinei un prim transport de 240.000 de barili, relatează cotidianul „Haaretz” pe pagina sa online.

Acordul a fost încheiat în urma vizitei lui Mahmoud Abbas la Caracas, vineri. Liderul Palestinian a sosit în Venezuela pentru a obţine susţinerea lui Maduro în demersul său de a deveni stat-observator în cadrul celor trei mari organizaţii latino-americane: Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR), Alianţa Bolivariană pentru America (ALBA) şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC). 

Miza acestui rol este posibilitatea de a încheia noi relaţii economice.

Maduro şi-a exprimat solidaritatea cu iniţiativa lui Abbas, spunând că „şi poporul palestinian are dreptul de a menţine relaţii economice cu restul lumii”, relatează „Haaretz”.

Înainte de vizita în  Caracas, Abbas s-a întâlnit miercuri la Londra cu secretarul american de stat John Kerry şi cu negociatorul israelian Tzipi Livni, marcând prima reuniune de acest fel din ultimele luni. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a înţelege intenţiile lui Abbas după încetarea negocierilor de pace cu Israelul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite