Venezuela: După o pană generală de curent electric, Maduro a mobilizat armata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele Venezuelei, Nicolas Maduro
Pre;edintele Venezuelei, Nicolas Maduro

O mare parte a Venezuelei, inclusiv capitala ţării, Caracas, a rămas fără curent electric în timpul alocuţiunii televizate a lui Nicolas Maduro difuzată de postul oficial de televiziune. Maduro a presupus că această pană de curent este o acţiune planificată din afară şi a ordonat ca armata şi forţele de securitate să fie mobilizate în stare ridicată de alertă.


„Am mobilizat în stare ridicată de alertă forţele armate bolivariene, comandamentul suprem s-a reunit pentru că am fost informaţi că vor avea loc noi atacuri”, citează mass-media locale declaraţia lui Maduro. Oponenţii lui afirmă că această pană de curent demonstrează că autorităţile nu fac faţă problemelor economice.

O mare parte a capitalei Caracas şi alte câteva oraşe din Venezuela au rămas fără curent electric, luni seara, timp aproximativ jumătate de oră, la trei luni după ce o pană de curent a afectat 70 la sută din teritoriul ţării, a declarat preşedintele Nicolas Maduro, citat de AFP.

Pana de curent a avut loc în jurul orei locale 20.10 (02.40 ora României) şi a afectat mai multe zone ale capitalei Caracas, în momentul în care preşedintele Maduro le adresa un mesaj concetăţenilor săi, transmis de întreaga presă din ţară.

Curentul electric a fost restabilit începând cu ora 20.40 (03.10 ora României). Preşedintele Maduro a evocat, ca de obicei, un "sabotaj", în timp ce procurorul general, Luisa Ortega, a declarat pe contul său Twitter că i-a încredinţat unui procuror din Carabobo sarcina de-a "investiga cazul în detaliu pentru a afla cauzele defecţiunii".

Potrivit ministrului Electricităţii, Jesse Chacon, originea problemei se află la centrala Arenosa (în statul Carabobo), locul în care a avut loc pana din septembrie, care a durat cel puţin trei ore şi a lăsat fără curent electric 70 la sută din teritoriul ţării.

În urmă cu doi ani, Venezuela a adoptat o serie de măsuri pentru a stabiliza aprovizionarea electrică, ce se confruntă cu o cerere crescândă.

În 2010, cel mai mare producător sud-american de petrol a fost afectat timp de mai multe luni de o criză energetică. Guvernul susţine că această criză ar fi fost cauzată de secetă, care a secat rezervoarele unui baraj hidro-electric, furnizor a 73 la sută din producţia de electricitate a ţării.

citeşte şi:

Venezuelenii se revoltă faţă de Maduro. Ce nemulţumiri au?

Mai multe sute de manifestanţi ai opoziţiei s-au adunat sâmbătă în centrul capitalei Venezuelei, Caracas, într-un climat marcat de arestarea unui colaborator al liderul opoziţiei din ţară, Henrique Capriles, potrivit Agerpres.

Preşedintele Venezuelei va putea guverna prin decrete

Preşedintele Venezuelei, Nicoals Maduro, a primit în mod formal puteri speciale marţi, prin care îi este permis să guverneze prin decrete timp de un an, motivul invocat fiind lupta împotriva crizei inflaţioniste şi penuria care a fost resimţită în ultimele luni în statul sud american.

Preşedintele Venezuelei a declarat război „burghezilor“

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a intensificat campania împotriva capitaliştilor, trimiţând la închisoare peste 100 de oameni de afaceri „burghezi“, parte a ceea ce preşedintele numeşte un „război economic“ împotriva preţurilor incorecte.


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite