Preşedintele Venezuelei va putea guverna prin decrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. FOTO: Reuters
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. FOTO: Reuters

Preşedintele Venezuelei, Nicoals Maduro, a primit în mod formal puteri speciale marţi, prin care îi este permis să guverneze prin decrete timp de un an, motivul invocat fiind lupta împotriva crizei inflaţioniste şi penuria care a fost resimţită în ultimele luni în statul sud american.

După membrii legislativului din Venezuela au fost de acord pe 14 noiembrie cu „puterilor speciale”, Adunarea Naţională a adoptat după o nouă lectură proiectul de lege cu 99 de voturi din 165.

Înaintea primului vot, deputaţii aprobat destituirea şi punerea sub acuzaţie pentru fapte de corupţie  a Mariei Mercedes Arangueren, deputat dizident care a refuzat votarea acestor „puteri speciale”, ceea ce ducea la nerealizarea celor 99 de voturi necesare. Destituirea acesteia, locul vacant fiind luat de supleantul Carlos Flores, favorabil acestei măsuri.

Puterile speciale care permit guvernarea fără a trece legi prin Adunarea Naţionala au fost cerute de toţi preşedinţii Venezuelei începând cu anii 70. Un exemplu este Hugo Chavez care a cerut acest tip de puteri în 2000, 2001, 2008 şi 2010.

Motivele invocate de Maduro pentru a avea puteri sporite sunt reprezentate de lupta împotriva corupţiei şi un aşa-zis „război economic”  purtat de opoziţie şi susţinut de „imperialişti” susţinuţi din afara statului sud-american.

Încă de la preluarea puterii de Maduro în aprilie 2013 Venezuela a cunoscut agravarea situaţiei economice, ceea ce a dus la o rată de inflaţie de aproape 54%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite