Venezuela a expulzat trei diplomaţi americani. Maduro: „Să se ducă să conspire la Washington!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Nicolas Maduro i-a acuzat pe oficialii americani că au conspirat împotriva Venezuelei
Preşedintele Nicolas Maduro i-a acuzat pe oficialii americani că au conspirat împotriva Venezuelei

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat duminică seara că a ordonat „expulzarea a trei agenţi consulari ai Statelor Unite”, acuzându-i că s-au întâlnit cu studenţi implicaţi în organizarea de proteste antiguvernamentale.

„I-am dat ordin ministrului Afacerilor Externe să declare persona non grata şi să procedeze la expulzarea a trei agenţi consulari americani ai ambasadei Statelor Unite ale Americii. Să se ducă să conspire la Washington!”, a declarat Maduro pentru posturile naţionale de radio şi televiziune.

De mai bine de două săptămâni, în Venezuela au loc ample manifestaţii antiguvernamentale organizate de studenţilor. Până acum, trei protestatari şi-au pierdut viaţa ca urmare a ciocnirilor cu forţele de ordine.

Maduro nu i-a numit pe cei trei oficiali. „Este un grup de funcţionari americani din universităţi. I-am urmărit cum au avut întâlniri în universităţile private de două luni deja. Lucrează cu vize”, a spus preşedintele.  

Anterior, Guvernul venezuelean a acuzat Statele Unite că încearcă să „să susţină şi să legitimeze tentativele de destabilizare a democraţiei venezuelene”, ca răspuns la declaraţiile secretarului de Stat american John Kerry, care a condamnat, sâmbătă, „violenţa iresponsabilă” exercitată împotriva manifestanţilor. „Venezuela nu primeşte ordine de la nimeni!”, i-a replicat preşedintele duminică. 

Sâmbătă, John Kerry a emis o declaraţie prin care anunţă că SUA sunt „deosebit de îngrijorate de informaţiile conform cărora guvernul venezuelan a arestat sau a reţinut mai mulţi protestatari şi că a emis mandat de arestare pentru liderul opoziţiei, Leopoldo Lopez”. 

Ministrul Justiţiei Miguel Rodriguez a confirmat, duminică, faptul că un mandat de arestare a fost emis pe numele liderului opoziţiei pentru presupusa sa responsabilitate în comiterea actelor de violenţă la manifestaţia din 12 februarie. 

Leopoldo Lopez, coordonatorul naţional al partidului de opoziţie Voinţa populară, a declarat că la încheierea manifestaţiei de marţi va aduce o petiţie pentru a cere Guvernului să îşi asume responsabilitatea pentru decesele de miercuri şi să elibereze cei 14 tineri arestaţi în ziua respectivă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite