Uruguayul are un nou preşedinte, Tabaré Vazquez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabaré Vasquez este noul preşedinte al Uruguayului potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor prezidenţiale de duminică, socialistul primind aproximativ 55,5% din voturile exprimate, informează „Le Monde”.

De profesie medic oncolog, socialistul în vârstă de 74 ani ar reveni la conducerea micului stat sud-american, Vazquez fiind primul şef de stat de stânga al uruguayului în urma mandatului său din perioada 2005-2010.

Contracandidatul său de centru dreapta, Luis Lacalle Pou, a strâns potrivit aceleiaşi surse doar 44,5% din voturile exprimate.

În sondajele efectuate la ieşirea de la urne cursa între Vazquez şi Lacalle Pou părea mult mai strânsă, între cei doi fiind doar 7-8% din totalul voturile exprimate, potrivit „Le Figaro”.

Scrutinul s-a derulat în condiţii considerate normale cu toate că anumite zone ale ţării sud-americane s-a confruntat cu ploi care au dus la încetinirea procesului electoral. Cu o populaţie totală de aproximativ de 3,3 milioane de locuitori, circa 2,6 de uruguayeni au drept de vot. Participarea la procesul de vot este obligatorie, neprezentarea la urne putând atrage amenzi.

Tabaré Vazquez a fost primul clasat şi în primul tur. Preluarea mandatului ar avea loc la 1 martie. Noul preşedinte va avea sarcina grea de a se face agreat de uruguayeni, mai ales că fostul preşedinte Jose Mujica a reuşit să fie unul din cei mai apreciaţi şefi  de stat datorită stilului său simplu şi măsurilor progresiste luate.

În ceea ce priveşte o parte din deciziile din perioada Mujica, noul preşedinte al Uruguayului nu a avut întotdeauna poziţii similare. Vazquez s-a declarat împotriva legii avortului, recomandă evitarea consumului de cannabis şi consideră vânzarea acestuia în farmacii drept „de necrezut”.

Printre temele de bază ale campaniei socialistului Vazquez au fost necesitatea unei îmbunătăţiri a sistemului de educaţie, a infrastructurii sau a securităţii statului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite