Cel mai sărac preşedinte din lume explică de ce bogaţii nu au ce căuta în politică
0
„Am inventat ceea ce numit democraţie reprezentativă, în care spunem că majoritatea este cea care decide. Aşa că mi se pare normal ca aceia care conduc o ţară să trăiască în aceleaşi condiţii cu majoritatea care-i votează, şi nu cu minoritatea bogată”, explică Jose Mujica, preşedintele Uruguayului, cunoscut în întreaga lume pentru stilul modest de viaţă.
Cunoscut pe plan mondial după un reportaj BBC cu titlul „Cel mai sărac preşedinte din lume”, difuzat în 2012, Jose Mujica trăieşte într-o casă simplă şi face agricultură de subzistenţă, donând 90% din salariul său de preşedinte unor organizaţii de caritate. Mujica este convins că toţi liderii mondiali ar trebui să-i preia exemplul, altfel nu-şi reprezintă cu adevărat electoratul.
„N-am nimic împotriva oamenilor cu bani, împotriva oamenilor cărora le plac banii, care înnebunesc după bani. Dar, în politică, ar trebui să-i separăm. Trebuie să-i gonim din politică pe cei care iubesc prea mult banii, ei reprezintă un pericol pentru politică... Oamenii care iubesc banii ar trebui să-şi dedice timpul industriei, comerţului, să-şi înmulţească averea. Însă politica este lupta pentru fericirea tuturor”, spune acum Mujica, într-un interviu acordat CNN en Espanol.
În plus, oamenii bogaţi nu au cum să reprezinte cu succes oamenii săraci. „Au tendinţa să vadă lumea prin perspectiva lor, adică aceea a banilor. Chiar şi când acţionează în baza unor intenţii bune, perspectiva pe care o au asupra lumii, a vieţii, asupra deciziilor - perspectiva lor este formată din informaţiile filtrate de bogăţie. Dacă trăim într-o lume în care majoritatea ar trebui să fie cea care guverneazî. trebuie să încercăm să ne formăm perspectivele pentru a coincide cu acelea ale majorităţii, nu cu cele ale minorităţii”, explică preşedintele Mujica.
[<a href="//storify.com/elenadumitru22/cel-mai-s-rac-pre-edinte-din-lume" target="_blank">View the story "Cel mai sărac preşedinte din lume" on Storify</a>]