Un „think tank“ avertizează că regimul nord-coreean a reluat producţia de plutoniu în principalul reactor nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul ”Washington 38 North” a anunţat că noi imagini obţinute din satelit indică faptul că regimul nord-coreean a reluat operaţiunile de la principalul reactor utilizat pentru producţia de plutoniu, considerat un element cheie al programului de arme nucleare dezvoltat de Phenian, transmite Reuters.

Experţii americani au precizat că o analiză anterioară de pe 18 ianuarie arăta că regimul nord-coreean pregăteşte repornirea reactorului de la Yongbyon. Acest reactor va produce plutoniu suplimentar pentru armele nucleare ale regimului prin retratarea barelor de combustibil deja uzate.

”Imaginile de pe 22 ianuarie au surprins aburi ridicându-se din sistemul de răcire, ceea ce indică faptul că reactorul funcţionează”, se arată în raportul semnat de ”think tank-ul” de monitorizare a Coreei de Nord.

Experţii nu pot estima puterea la care funcţionează reactorul de retratare a plutoniului uzat. 

Anterior, Phenianul a decis suspendarea activitrăţilor de la reactor la finele anului 2015, dar a ameninţat în august 2016 că va relua producţia de plutoniu la Yongbyon.

Regimul nord-coreean şi-a menţinut programul nuclear şi de lansare a unor rachete balistice în ciuda sancţiunilor internaţionale.

De asemenea, regimul produce uraniu îmbogăţit pentru bombe atomice, iar experţii sugerau anetrior că există materiale pentru construirea a 20 de focoase nucleare până al finele anului 2016.

Liderul Kim Jong-un a declarat în mesajul de Anul Nou că regimul este aproape de testarea unei rachet balistice intercontinentale, care este capabilă să lovească o ţintă din Statele Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite