Un post de televiziune din Ecuador, atacat în timpul unei emisiuni în direct de bande criminale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ecuadorian a ordonat ca bandele criminale să fie "neutralizate", după zile de violențe care au culminat cu un atac asupra unui studio de televiziune.

Bande criminale au intrat întru-un studio TV FOTO: captură X
Bande criminale au intrat întru-un studio TV FOTO: captură X

Bărbați înarmați mascați au pătruns în studioul în direct al postului public de televiziune TC în timpul unei emisiuni, forțând personalul să se așeze la podea, scrie bbc.com.

Poliția a efectuat 13 arestări în urma atacului, în urma căruia au fost răniți doi angajați.

Cel puțin 10 persoane au fost ucise de la începutul stării de urgență de 60 de zile care a început luni în Ecuador.

Starea de urgență a fost declarată după ce un gangster notoriu a dispărut din celula sa de închisoare. Nu este clar dacă incidentul de la studioul de televiziune din Guayaquil are legătură cu dispariția dintr-o închisoare din același oraș a șefului bandei Choneros, Adolfo Macías Villamar, sau Fito, așa cum este mai bine cunoscut.

Președintele Noboa a declarat marți că în prezent există un "conflict armat intern" în țară și că mobilizează forțele armate pentru a efectua "operațiuni militare pentru a neutraliza" ceea ce el a numit "crima organizată transnațională, organizațiile teroriste și actorii beligeranți nestatali".

În Peru, țara vecină, guvernul a ordonat desfășurarea imediată a unei forțe de poliție la graniță pentru a împiedica orice instabilitate să se extindă în țară.

Statele Unite au declarat că condamnă "atacurile nerușinate" din Ecuador și că "se coordonează îndeaproape" cu președintele Daniel Noboa și cu guvernul ecuadorian și că sunt "pregătite să ofere asistență".

Ecuadorul este unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume, dar exportă, de asemenea, petrol, cafea, cacao, creveți și produse din pește. O creștere a violenței în națiunea andină, atât în interiorul cât și în afara închisorilor sale, a fost legată de luptele dintre cartelurile de droguri, atât străine cât și locale, pentru controlul rutelor de cocaină către SUA și Europa.

În timpul asaltului de marți de la postul de televiziune, un bărbat înarmat a îndreptat o pușcă cu pompă spre capul unuia dintre prizonieri, care a fost amenințat și cu un revolver.

O femeie a putut fi auzită implorând: "Nu trageți, vă rog, nu trageți", relatează agenția de știri AFP, în timp ce o persoană a putut fi auzită țipând de durere aparentă.

"Vă rog, au venit să ne ucidă", a declarat pentru AFP un angajat al TC într-un mesaj pe WhatsApp. "Doamne, nu lăsați să se întâmple asta. Criminalii sunt în aer".

Un cameraman a fost împușcat în picior, iar brațul altuia a fost rupt în timpul atacului, a declarat directorul adjunct de știri.

"Prin intermediul căștilor, producătorii ne-au spus: Fiți atenți, încearcă să intre, fură, ne jefuiesc", a declarat Jorge Rendon pentru agenția de presă Reuters.

"Ușile din studio sunt foarte groase, aproape antiglonț, iar ei încercau să intre pentru că voiau să aibă acces în studio pentru ca noi să spunem ce vor ei să spunem", a mai spus el.

Postând pe rețelele de socializare imagini video cu suspecții arestați - și cu armele lor - poliția a declarat că autorii vor fi "pedepsiți pentru acte teroriste".

Starea de urgență

Declarația de urgență a președintelui Noboa a răspuns unui val de revolte recente din închisori și evadări din închisori, precum și altor acte de violență puse de autorități pe seama bandelor criminale.

Decretul său a enumerat bandele Choneros (denumite după orașul Chone din provincia Manabi), precum și alte 21 de bande.

Decretul se bazează pe starea de urgență declarată luni, care ordonă o stare de asediu nocturnă în încercarea de a reduce violența în urma evadării lui Fito. Forțele de securitate au încercat să restabilească ordinea în cel puțin șase închisori în care au izbucnit revolte luni.

Opt persoane au fost ucise și trei rănite în atacuri legate de bande criminale în Guayaquil marți, în timp ce doi ofițeri de poliție au fost uciși de "criminali înarmați" în orașul Nobol, situat în apropiere, a anunțat poliția.

În orașul Riobamba, aproape 40 de deținuți, inclusiv un alt baron al drogurilor condamnat, au evadat dintr-o închisoare.

Cel puțin șapte ofițeri de poliție au fost, de asemenea, răpiți, iar o înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare arată trei dintre ofițerii răpiți stând la pământ cu un pistol îndreptat spre ei, în timp ce unul dintre ei este obligat să citească o declarație adresată președintelui Noboa, relatează AFP.

"Ați declarat război, veți avea parte de război", citește ofițerul. "Ați declarat starea de urgență. Noi declarăm că poliția, civilii și soldații vor fi prada de război".

Poliția a ordonat evacuarea complexului guvernamental din Quito, din motive de securitate.

Locuitorii din Quito au declarat pentru agenția de știri Reuters că orașul este în haos de la aflarea veștii despre atacul de la postul de televiziune din Guayaquil.

"Există prea multă nervozitate în oraș", a declarat Mario Urena. "La serviciu, oamenii pleacă mai devreme. Toți oamenii pleacă, vezi mult trafic și alarme peste tot. Este un haos".

Alte persoane din orașul Cuenca au declarat pentru AFP că au fost șocate de faptul că au văzut postul de televiziune confiscat.

"În Ecuador, nu am văzut niciodată așa ceva, în care un canal a fost practic deturnat și o emisiune începe cu împușcături, cu răpiri", a declarat Francisco Rosas. "Așadar, în ce fel de situație de securitate ne aflăm? Și dacă un post de televiziune este capabil să primească acest tip de jafuri, acest tip de insecuritate, imaginați-vă restaurante sau magazine".

În ultimii ani, închisorile din țară au fost afectate de conflicte violente între membrii încarcerați ai unor bande rivale, care au dus adesea la multiple masacre ale deținuților.

Choneros este o bandă puternică din închisori despre care se crede că se află în spatele multora dintre revoltele mortale și luptele din închisori care au izbucnit în închisorile din Ecuador în ultimii ani.

Se crede că Fito a fugit cu doar câteva ore înainte de transferul planificat. Doi gardieni ai închisorii au fost reținuți, fiind suspectați că l-au ajutat să evadeze.

Evadarea lui Fito este, de asemenea, o lovitură pentru guvernul președintelui Noboa, care a fost învestit în noiembrie după ce a câștigat alegerile, care au fost afectate de asasinarea candidatului la președinție și a jurnalistului Fernando Villavicencio.

Villavicencio a declarat că a primit amenințări cu moartea din partea lui Fito cu doar câteva zile înainte de a fi împușcat mortal în timp ce pleca de la un miting de campanie în Quito.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite