Un petrolier chinez, lovit de o rachetă lansată de rebelii houthi în Marea Roşie

0
Publicat:

Rebelii houthi au atacat sâmbătă un petrolier chinez cu rachete balistice, dintre care una a lovit nava, în largul coastei Yemenului, unde atacurile grupării rebele împotriva navelor comerciale sunt în creştere, a raportat armata americană.

Rebelii houthi au atacat sâmbătă un petrolier chinez
Rebelii houthi au atacat sâmbătă un petrolier chinez

Nava Huang Pu, proprietate chineză, sub pavilion Panama, a transmis un semnal de primejdie, dar nu a cerut ajutor, a anunţat duminică dimineaţă Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), într-un comunicat publicat pe reţeaua X, scrie Agerpres.

"Nu au fost raportate victime, iar nava şi-a putut continua drumul", se precizează în comunicat.

CENTCOM şi Agenţia britanică pentru siguranţă maritimă (UKMTO) au declarat că la bordul navei a izbucnit un incendiu care a fost stins ulterior.

Potrivit site-ului de monitorizare a traficului maritim Marinetraffic, nava a părăsit apoi Marea Roşie pentru a ajunge în Golful Aden, îndreptându-se către următorul său port de escală - New Mangalore, în India, potrivit companiei de securitate maritimă Ambrey.

Atacul a avut loc la 42 de kilometri vest de oraşul Mocha din Yemen şi nu a fost imediat revendicat, potrivit UKMTO.

Potrivit CENTCOM, rebelii houthi au lansat patru rachete balistice antinavă în Marea Roşie, în apropiere de nava chineză Huang Pu, înainte de a lovi ambarcaţiunea cu un al cincilea proiectil.

"Houthi au atacat MV Huang (Pu) chiar dacă au declarat anterior că nu vor ataca nave chineze", precizează sursa citată.

Potrivit Ambrey, "datele de înregistrare, inclusiv numele şi operatorul" petrolierului au fost modificate în februarie anul trecut.

Nava fusese înregistrată în 2019 sub numele Union Maritime Ltd, o companie britanică, a mai spus Ambrey, adăugând că o navă afiliată acestei companii a fost deja atacată de rebelii yemeniţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite