Un marș împotriva violenței va avea loc la Almaty în urma uciderii soției de către un fost ministru al Kazahstanului

0
Publicat:

Evenimentul a fost programat pentru 25 noiembrie.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mișcarea de tineret din Kazahstan „Zhana Adamdar” („Oameni noi”) a anunțat că pe 25 noiembrie va organiza un marș împotriva violenței la Almaty, după uciderea de către fostul ministru al Economiei Naționale al Kazahstanului, Kuandik Bișimbaiev, a soției sale, Saltanat Nukenova.

Pe 9 noiembrie, Kazahstanul a fost șocat de vestea că fostul ministru Kuandik Bișimbaiev și-a bătut soția până la moarte în fața tuturor. <...> Pe 25 noiembrie va avea loc în Almaty un marș al oamenilor care s-au săturat să trăiască în lumea animalelor.””Zhana Adamdar „Vor colecta toate cazurile de violență”, spune organizația pe canalul său de Telegram.

"Acest caz [de ucidere a lui Nukenova] este reprezentativ,, dar nu singular. În fiecare zi în fluxul de știri vedem că cineva bate pe cineva. Majoritatea femeilor sunt bătute. Dar și elevi, studenți, copii și trecători. ”, se notează în mesaj.

Organizația a făcut apel la kazahi să participe activ la marș. Participanții intenționează să meargă pe străzile centrale ale celui mai mare oraș din Kazahstan.

Joi, presa kazaha, citând surse din agențiile de aplicare a legii, a raportat uciderea soției fostului ministru al Economiei Naționale Kuandik Bișimbaiev. Se presupune că o femeie a murit într-unul dintre restaurantele din Astana în urma bătăilor aplicate de Bișimbaiev. Ministerul Afacerilor Interne din Kazahstan, confirmând faptul uciderii și reținerii unui suspect într-o crimă, nu a anunțat încă oficial numele deținutului. Bișimbaiev, 43 de ani, a fost ministru al Economiei Naționale al Kazahstanului din mai până în decembrie 2016.

Mișcarea Zhana Adamdar a fost creată în august 2022. În noiembrie același an, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, la o întâlnire cu activiștii mișcării, a cerut tinerilor să se exprime „prin activități civice active”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite