Un lider al administraţiei de la Kabul promite semnarea acordului bilateral de securitate cu Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afganistanul va semna, în cele din urmă, „într-un termen rezonabil”, acordul bilateral de securitate în ceea ce priveşte menţinerea trupelor americane în Afganistan după 2014, potrivit declaraţiei de sâmbătă a unui înalt demnitar de la Kabul.

Această promisiune a fost realizată de ministrul Apărării din Afganistan, Bismullah Mohammadi, într-o întâlnirea cu liderul Pentagonului, Chuck Hagel, care a avut loc sâmbătă, informează AFP.

Fiind mărul discordiei între administraţiile de Washington şi de la Kabul, acordul bilateral de securitate trebuie să stabilească în mod clar condiţiile prezenţei soldaţilor americani după 2014, dată prevăzută pentru retragerea forţelor NATO, care numără în prezent aproximativ 73.000 de soldaţi, dintre care 46.000 americani şi 27.000 din ţările aliate.

Preşedintele afgan Hamid Karzai, politician care nu şi-a făcut ascunsă neîncrederea în cei de la Washington, refuză să semneze acest acord sugerând că această sarcină îi revine celui care îl va succeda în urma prezidenţialelor din aprilie, la care Karzai nu va participa, un al treilea mandat fiind interzis, prin Constituţie.

Americanii consideră că o întârziere nu le poate oferi timpul necesar pentru a pregăti misiunea militară post-2014, care este concentrată pe pregătirea forţelor afgane şi neutralizarea ameninţărilor rebele şi ale aliaţilor din Al-Qaeda.

O retrage totală a americanilor ar putea lăsă guvernul afgan în pericol de a fi o ţintă uşoară pentru talibani şi alte grupuri rebele, într-o ţară sprijinită mai ales de ajutoarele internaţionale

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite