Un grup de 34 de militari sunt sechestrați în sudul Columbiei

0
Publicat:

Un grup de 34 de militari este sechestrat de vineri în sudul Columbiei, după o operaţiune împotriva crimelor de mediu, au comunicat autorităţile, acuzând foşti rebeli FARC, notează AFP, scrie AGERPRES.

Steag Columbia FOTO: Shutterstock
Steag Columbia FOTO: Shutterstock

Guvernatoarea Rafaela Cortés a spus că în spatele răpirii care a avut loc în departamentul Meta se află disidenţi ai Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) care au respins acordul de pace din 2016 şi care „instrumentează populaţia civilă împotriva forţelor de ordine”, a acuzat aceasta într-o înregistrare video pe Instagram.

Autorităţile anunţaseră înainte că doi anchetatori de la Procuratura Generală a Columbiei au fost răpiţi în sud-vestul ţării de către Statul-major central (EMC), cea mai mare facţiune a disidenţilor FARC care au respins acordul de pace din 2016.

Cei doi oficiali, precum şi femeia care îi însoţea sunt reţinuţi într-o zonă rurală din Santander de Quilichao, în departamentul Cauca (sud-vest), şi „sunt teferi”, a informat sâmbătă, la rândul său, EMC.

În 2022, informaţiile militare columbiene au estimat numărul EMC la aproximativ 3.500 de luptători. Organizaţia controlează venituri din traficul de droguri şi exploatarea minieră ilegală.

Un armistiţiu a fost încheiat la sfârşitul anului 2023 între EMC şi guvernul preşedintelui Gustavo Petro, aflat la putere din august 2022, care încearcă să renegocieze pacea cu disidenţii.

După o serie de atacuri împotriva civililor şi a forţelor de securitate, asasinarea unei lidere indigene de către rebeli a făcut în cele din urmă guvernul să decreteze pe 17 martie anularea armistiţiului în trei departamente din sud-vestul ţării.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite