Edward Iordănescu: Doar ridicându-ne nivelul putem avea aşteptări împotriva Columbiei

0
Publicat:

Selecţionerul Edward Iordănescu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Madrid, că doar ridicându-şi foarte mult nivelul jucătorii săi pot avea aşteptări la un scor favorabil în amicalul împotriva Columbiei, o selecţionată neînvinsă în ultimele 20 de partide.

Edward Iordănescu, selecționer România
Edward Iordănescu, selecționer România

"Vor fi schimbări în echipă, am spus şi după amicalul de la Bucureşti. Vor fi destul de multe chiar, pentru că vrem să testăm toţi jucătorii, să le oferim cât mai multe minute şi să mai verificăm lucruri. Pentru mine este un risc când faci acest lucru, dar vine la pachet cu strategia pe care o avem şi eu îmi asum total această responsabilitate. Nu e uşor când faci multe schimbări, aceste lucruri afectează reperele şi automatismele, vorbim şi despre schimbări de poziţii pentru anumiţi jucători. Noi avem încredere în toţi, ei să intre cât mai montaţi pentru că ţinem mult şi la rezultat. Avem o serie foarte bună şi noi şi ne dorim să o prelungim. Dar ca să ieşim cu un rezultat pozitiv trebuie să avem disponibilitate foarte mare, să ne regăsim spiritul de luptă, capacitatea de efort, să ne organizăm bine şi să ne asumăm şi noi responsabilităţi atunci când avem mingea. Doar ridicându-ne foarte mult nivelul putem avea aşteptări la un scor favorabil", a afirmat el.

"În acest al doilea meci amical vorbim de un alt nivel. Columbia este cea mai în formă naţională a momentului, e o echipă foarte eficientă şi bine organizată, cu multă calitate individuală. Columbia a învins Spania, Brazilia, Germania şi vă garantez că nu a fost nimic întâmplător pentru că eu am văzut jocurile lor. E o echipă care vine după 20 de meciuri fără înfrângere şi care n-a primit gol de 17. E un mix între fantezia şi calitatea sud-americană şi disciplina şi rigoarea europeană, pentru că mulţi jucători de-ai lor evoluează în Europa. Deci ne aşteptăm la un test extrem de important, de la care avem multe pretenţii şi aşteptăm în continuare răspunsuri", a adăugat Iordănescu.

Selecţionerul susţine că prezenţa în număr mare a românilor din Spania la meciul de marţi seara reprezintă o motivaţie în plus pentru jucătorii săi.

"Nu în ultimul rând, ne obligă şi prezenţa foarte mare a suporterilor români în tribune. Vrem să le oferim momente frumoase, mai ales că pe mulţi ştim că îi încearcă şi dorul de casă. Aşa că ştiu că vin cu bucurie să îşi vadă naţionala. Indiferent ce se va întâmpla mâine eu nu am niciun regret pentru acest amical. Pentru că nu poţi să înveţi decât de la cei mai buni. Aşa că trebuie să ne confruntăm cu cei mai buni", a explicat el.

Întrebat dacă este un risc asumat folosirea portarului Horaţiu Moldovan în partida de marţi în condiţiile în care acesta nu joacă la echipa sa de club, Atletico Madrid, Iordănescu a răspuns: "Cu riscul de a supăra multă lume, îmi asum ce spun. Şi anume că nu avem 3-4 garnituri ca alte naţionale, ca Franţa, Spania sau Anglia. Încercăm să forţăm mărirea ariei de selecţie, să stimulăm competiţia internă. Nu avem însă alte soluţii în momentul de faţă. E uşor să spunem: 'Nu joacă X sau Y, atunci hai să ne uităm în competiţia internă'. Competiţia internă a clacat des când a ieşit în Europa. Aşa că eu nu mă amăgesc singur. Avem jucători în campionate importante, care joacă din păcate destul de puţin, dar nu ne permitem luxul să-i pierdem. O să tragem de ei atât cât putem ca să îi ajutăm, iar ei să ne ajute, să se revanşeze. Raţiu a fost un jucător foarte important în campania de calificare şi nu putem să îi pierdem. În final va depinde doar de el, pentru că nici noi nu putem să mergem la infinit în felul acesta. Când ai luni de zile în care nu joci atunci devine o problemă mare".

În ceea ce îl priveşte pe Andrei Borza şi probabilitatea ca acesta să fie convocat la prima reprezentativă, Edward Iordănescu a menţionat că la naţională nu acceptă gesturi asemenea celui făcut de el la Rapid, când a ales să petreacă într-un club după înfrângerea cu Poli Iaşi.

"Borza înainte să aibă pretenţii să vină la naţională trebuie să îşi pună ordine în viaţă. Eu nu accept gesturi de genul respectiv. Sigur, Rapid a cheltuit bani pe el, e un club cu o mentalitate corectă, ştie ce are de făcut. Dar eu nu voi accepta niciodată astfel de episoade la echipa naţională. Atunci când pierzi stai şi îţi faci autoanaliză, stai alături de colegii tăi, te aduni, vezi ce ai greşit şi ai respect faţă de cei care te plătesc, faţă de suporteri, arăţi că eşti responsabil. Aşadar, înainte să ne mai uităm la partea sportivă a lui, să se hotărască ce vrea de la cariera lui", a subliniat Iordănescu.

Echipa naţională de fotbal a României dispută un al doilea meci de pregătire înaintea participării la Euro 2024, marţi, de la ora 21.30, pe stadionul Civitas Metropolitano din Madrid, contra selecţionatei Columbiei. Într-un meci amical desfăşurat, vineri, pe Arena Naţională din Bucureşti, România a terminat la egalitate cu echipa Irlandei de Nord, scor 1-1.

Lotul convocat pentru amicalele din martie

*Portari: Moldovan (Atletico Madrid), Niță (Gaziantep), Târnovanu (FCSB), Aioani (Rapid)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Manea (CFR Cluj), Mogoș (CFR Cluj), Burcă (Al-Okhdood), Drăgușin (Tottenham), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Racovițan (Raków), Opruț (Hermannstadt), Sorescu (Gaziantep)

*Mijlocași: Stanciu (Damac), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Moruțan (Ankaragucu), Olaru (FCSB), Șut (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Drăguș (Gaziantep), Coman (FCSB)

*Atacanți: Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Tănase (Al-Okhdood)

Selecționer: Edward Iordănescu (45 de ani)

Mogoș, accidentat, n-a făcut deplasarea, la Madrid, pentru amicalul cu Columbia.

Programul naționalei până la turneul final

*Mâine (ora 21.30, Antena 1): România – Columbia

Se va juca pe Estádio Cívitas Metropolitano, la Madrid.

*4 iunie: România – Bulgaria

*8 iunie: România – Liechtenstein

Ambele partide se vor juca pe Stadionul Steaua.

Datele meciurilor de la Euro 2024, grupa E

*17 iunie: România – Ucraina / Islanda (Munchen, 16.00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19.00)

*21 iunie: Slovacia – Ucraina / Islanda (Dusseldorf, 16.00)

*22 iunie: Belgia – România (Koln, 22.00)

*26 iunie: Slovacia – România (Frankfurt, 19.00), Ucraina / Islanda – Belgia (Stuttgart, 19.00)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite