Un diplomat nord-coreean din Malaezia, suspect în cazul uciderii lui Kim Jong Nam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-nam
Kim Jong-nam

Poliţia malaeziană a anunţat miercuri că un diplomat din cadrul ambasadei nord-coreene în Malaezia este suspect în cazul uciderii lui Kim Jong Nam.

Şeful poliţiei, Khalid Abu Bakar, a afirmat că un secretar doi al ambasadei şi un oficial al liniei aeriene nord-coreene sunt ultimii adăugaţi pe lista celor suspecţi de implicare în uciderea lui Kim pe aeroportul din Kuala Lumpur, săptămâna trecută.

Fratele liderului de la Phenian, Kim Jong Un, se pregătea de îmbarcare într-un avion, cu destinaţia Macao.

Potrivit lui Khalid, diplomatul şi celălalt suspect se află încă în Malaezia şi au fost chemaţi să dea declaraţii.

Alţi patru suspecţi au fugit din ţară pe 13 februarie, ziua atactului, iar poliţia malaeziană este "ferm convinsă" că au ajuns la Phenian.

O adevărată dispută diplomatică a izbucnit între Malaezia şi Coreea de Nord în urma asasinării lui Kim Jong Nam, după ce autorităţile malaeziene au anunţat că nu au de gând să predea trupul fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean până ce nu vor primi o mostră de ADN din partea familiei Kim. 

 Kuala Lumpur a anunţat inclusiv rechemarea ambasadorului malaezian de la Phenian, după ce diplomaţii nord-coreeni au pus presiuni pentru a opri efectuarea unei necropsii şi au cerut eliberarea imediată a cadavrului lui Nam. 

Între timp, diplomaţii nord-coreeni au respins drept absurdă solicitarea unei probe ADN, susţinând că au dreptul să ceară eliberarea oricărui cadavru, atât timp cât persoana decedată avea un paşaport emis de către Phenian.

Autorităţile malaeziene susţin că au înregistrat, în ultimele zile, mai multe tentative de intrare prin efracţie în morga unde este ţinut trupul lui Kim Jong Nam. De asemenea, persoanele implicate în aceste tentative au vizat în mod special să obţină acces în camera unde este ţinut fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

”Ştim că au existat tentative de intrare prin efracţie în morga spitalului. Am fost nevoiţi să luăm măsuri de pază. Nu vom permite nimănui să pătrundă în morgă”, a declarat comandantul de poliţie, Khalid Abu Bakar.

Sute de membri ai forţelor speciale malaeziene au fost desfăşuraţi pentru a păzi morga unde este ţinut trupul lui Kim Jong Nam.

Kim Jong-Nam primise propunerea de a fi lider nord-coreean în exil

Kim Jong-Nam, fratele vitreg al preşedintelui Coreei de Nord Kim Jong-Un, primise o propunere de a fi lider al unei administraţii nord-coreene în exil înainte de a fi asasinat săptămâna trecută în Malaysia, afirmă surse citate de cotidianul The Korean Times.

Kim Jong-Nam refuzase propunerea, făcută de disidenţi nord-coreeni aflaţi în Statele Unite şi în Europa, însă Kim Jong-Un probabil a fost extrem de furios din cauza acestui plan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite